latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:14 | Аутор: СРНА

Вучић: Приштина неће представити статут ЗСО

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да не очекује да ће Приштина 4. августа у Бриселу представити свој нацрт статута заједнице српских општина.
Александар Вучић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг) -
Александар Вучић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Вучић је за београдску Политику истакао да, за разлику од косовских Албанаца, српски управљачки тим за формирање Заједнице српских општина посљедња три и по мјесеца пише приједлог статута Заједнице.

Обје стране требало би да 4. августа у Бриселу представе свој приједлог статута, о чему би ријеч требало да дају предсједник Србије Александар Вучић и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, као и представници ЕУ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да нема повјерења у намјере Приштине да омогуће спровођење овог кључног споразума из процеса дијалога.

Он је подсјетио да су сви рокови формирања Заједнице српских општина одавно пробијени, те да је питање за Брисел, а не за Београд, да ли ће се то догодити и са новим датумом који је одредила ЕУ.

Политика наводи да је управљачки тим, који чине двоје спрских представника са сјевера и југа Косова и Метохије, при крају писања приједлога статута ЗСО.

Документом се предвиђа да заједница има извршне надлжности у области школства, здравства, економског развоја и урбаног и руралног планирања.

Њено формирање договорено је Бриселским споразумом из 2013. године, а предвиђено је да она има предсједника, потпредсједника, скупштину....

Лист подсјећа како, упркос року који је прописао Брисел, још није познато да ли је тим у Приштини написао слово нацрта Заједнице српских општина, као и да су албански политички представници изјављивали да се противе да заједница има извршне надлежности.