latinica  ћирилица
06/07/2018 |  19:23 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Контроле квалитета сировог млијека

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде континуирано контролише систем за управљање квалитетом сировог млијека, како би се наставио успјешан извоз са наших фарми у ЕУ. Прошле седмице одржали су састанак са представницима Удружења мљекара Републике Српске који су подржали акцију и мјере које спроводи Министарство.

Чедомир Боројевић из Шамца каже да активности Министарства дају прве резултате и додаје да ће укупан систем контроле млијека допринијети да производња буде квалитетна.

- Добро контролисана производња је производња коју морамо унаприједити, јер ако је препустимо случају од ње неће бити ништа - каже Боројевић.

Жарко Шврака из Градишке истиче да ову акцију подржава и да ју је требало урадити одавно јер, како каже, треба увести ред у тржиште производње млијека.

- Видјећемо шта ће још бити, рано је говорити да ли ће се неко противити или злопотребити ово. Ако се мјера буде поштовала и сви произвођачи буду једнаки онда ће то бити успјешно - каже Шврака.

Из Министарства истичу да је откупљена количина млијека за првих пет мјесеци у 2018. години повећана за око 7,6 одсто у односу на на исти период прошле године. Наводе да није ријеч о акцији усмјереној против мљекара, него на унапређење цјелокупног система.

- Желимо да постигнемо свијест код мљекара о важности контроле и да подигнемо цјелокупан систем контроле квалитета млијека на један виши ниво - истиче Александар Мацановић, портпарол ресорног министарства.

Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара Републике Српске, подржава мјере усмјерене ка побољшању квалитета мљекарске производње.

- Сматрамо да они који не производе млијеко не могу добијати субвенције, односно премије за које многи кажу да су високе, али су, у овако тешкој ситуацији за оне који произведу млијеко, чак и мале - каже Усорац.

Ресорно министарство је ради свеобухватне контроле квалитетног млијека са Ветеринарско сточарским центром Бањалука, склопило уговор о узимању и достављању узорака свјежег сировог млијека за контролу квалитета овлашћеној лабараторији. За овај посао ангажовали су око 40 асистената.