latinica  ћирилица
06/07/2018 |  16:44 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Пале: Борачка удружења траже расвјетљавање неријешених убистава

У Палама је одржана сједница представника борачких удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. Затражено је да неријешена убиства Срђана Кнежевића, Жељка Марковића и Љубише Савића Маузера коначно добију епилог и да буду откривени њихове убице и налогодавци.

Почетком августа навршиће се 20 година од свирепог убиства комаданта Белих Вукова и тадашњег заменика начелника ЦЈБ Источно Сарајево Срђана Кнежевића. Његови саборци све ове године траже да се починиоци и наручиоци нађу и изведу пред лице правде.

- Тражићемо формирање анкетног одбора који ће од Тужилаштва тражити одговоре зашто се за 19 година ништа није макло са мртве тачке, гдје су предмети и они који би требало да одговарају због тога - каже Новица Капуран, секретар Удружења Бели вукови.

И остала удружења која су присуствовала данашњој петој сједници подржала су ову иницијативу, али су такође тражили да се пронађу убице начелника ЦЈБ Источно Сарајево Жељка Марковића као и наручиоци убиства Љубише Савића Маузера. Политичаре позивају на јединство и кажу, као и у рату, слога је данас најпотребнија.

- Не дамо да се народ дијели. Ми смо против тога и борићемо се увијек против тога. Паве патриоте су борци који су створили Српску и породице погинулих - истиче Петар Цвјетиновић, предсједник Удружења ветерана гарде Пантери Бијељина.

Наредно засједање, када ће се дефинисати сви даљи кораци који су у вези са данашњим закључцима, биће одржана до краја јула у Бијељини.