latinica  ћирилица
06/07/2018 |  16:10 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Малешевић: Уписна политика мора пратити потребе тржишта рада

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да уписна политика у високошколске установе у Српској мора да буде одраз стратешких праваца у високом образовању и потреба тржишта рада, те поручио да је неопходна боља повезаност високошколских установа са средњим школама и привредницима.
Малешевић и Гајанин - Фото: СРНА
Малешевић и ГајанинФото: СРНА

Малешевић је током састанка са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином истакао да треба да буду створене претпоставке за одржив развој квалитетног високог образовања, које је научноистраживачки орјентисано и усклађено са потребама друштвеног, економског и културног развоја Републике Српске.

Он је указао на потребу веће ангажованости високошколских установа у смислу реалнијих анализа када је ријеч о планирању уписа, саопштено је из ресорног министарства.

"Потребно је уважити податке о броју студената на појединим студијским програмима, броју ученика који завршавају четворогодишњу средњу школу, исказаним потребама послодаваца за запошљавањем кадрова високе стручне спреме, као и податке о суфицитарном кадру", навео је Малешевић.

На састанку је разговарано и о актуелним питањима са којима се сусреће Универзитет у Бањалуци, као што су рад изнад нормативних оптерећења, праћење извођења наставног програма, запошљавање најбољих студената у својству асистената, као и неким другим питањима.

Састанку су присуствовали и проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета Горан Латиновић, проректор за наставу и студентска питања Страин Посављак, финансијски директор Универзитета у Бањалуци Душко Лазић и шеф кабинета министра Новица Митровић.