latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:49 | Аутор: СРНА

Министарство: Усагласити наставне планове Србије и Српске јер је ријеч о истом народу

Наставни планови и програми из националне групе предмета у Републици Српској и Србији треба да буду исти јер је ријеч о истом народу, који говори истим језиком и дијели исто културно-историјско насљеђе, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Републике Српске.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

- Усаглашавањем наставних планова и програма за националне предмете у школама Републике Српске и Србије не желе се угрозити права било којег народа - истакли су у Министарству.

У ресорном министарству су навели да би Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије до септембра требало да ускладе наставне планове и програме из националне групе предмета.

- Ресорна министарства су Српске и Србије 2010. године потписали су Меморандум о сарадњи и усклађивањем наставних планова нису изашли из оквира тог документа, као ни из оквира Дејтонског мировног споразума - рекли су у Министарству.

Из ресорног министарства Републике Српске су оцијенили да сједница одбора скупштина Српске и Србије, која је одржана ове седмице у Бањалуци, представља подршку раду два министарства на усклађивању наставних планова и програма из националне групе предмета у Српској и Србији - српском језику, историји, географији и познавању природе и друштва у нижим разредима основне школе.