latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:16 ⇒ 22:58 | Аутор: СРНА

Влада ће интервенисати за ЖРС док средства СБ не буду ефективна

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да ће Влада интервенисати и пребацивати средства за измиривање обавеза и збрињавање радника Жељезница Српске све док у парламенту БиХ не дође до ратификације споразума који би "ослободио" новац Свјетске банке за реорганизацију и реструктурисање поменутог предузећа.

- Ми та средства упорно пребацујемо с обзиром на то да је на нивоу БиХ дошло до кашњења ратификације споразума који би то омогућио. Док год то буде потребно, тако ћемо радити - рекла је Цвијановићева новинарима у Градишци.

Она је навела да Влада Српске има очекивања да тај споразум буде ратификован крајем јула на сједници Парламентарне скупштине БиХ, заједно са још неколико важних споразума.

- Али, са Сарајевом се никада не зна на чему сте, па је могуће да све буде пролонгирано. Углавном, знамо шта је кретање и имамо дефинисану агенду у вези са реорганизацијом Жељезница према договору са Свјетском банком. Кад-тад стићи ће та средства, а до тада ћемо се довијати на овај начин - поручила је премијерка Српске.

Она је подсјетила да је Влада почела са поменутим интервенцијама према Жељезницама од краја прошле године да би одређени број радника био збринут, добио своје отпремнине и заостале плате.

- Када средства Свјетске банке стигну и буду на распологању, онда ће се ово што јесте позајмица /Жељезницама/ вратити Влади - појаснила је Цвијановићева.

Очекујући да средства из кредита Свјетске банке за реорганизацију и реструктурисање Жељезница буду ефективна, Влада Српске је до сада више пута одобравала позајмице тој фирми и ради измиривања обавеза према радницима који ће у пензију и онима који намјеравају да добровољно напусте компанију.