latinica  ћирилица
06/07/2018 |  08:16 ⇒ 10:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Трампа убјеђују да дође у Србију

Американци раде озбиљне анализе да ли би долазак Доналда Трампа у Србију подигао утицај САД у региону и Србији и од тога зависи хоће ли он доћи или не.
Доналд Трамп -
Доналд Трамп

"Уколико се покаже да би долазак америчког предсједника могао знатно да допринсе расту утицаја САД на Балкану, па и у Србији, онда ће посјета свакако бити реализована у наредних годину дана. Све иде ка томе да ће Трампа сарадници покушати да убједе да дође", рекао је извор из дипломатских кругова за "Блиц".

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да би Трамп могао да дође до краја ове године или на прољеће сљедеће.

"Долазак Трампа би био вишеструко користан. Био би то веома позитиван сигнал и веома добра порука са политичког, али и са економског аспекта. Ми овде говоримо о две озбиљне битке: о првој, за КиМ, али и оној другој, да запослимо наш народ", рекао је Дачић за "Блиц".

Како је истакао, с доласком Трампа имали бисмо одличан тренутак да Вашингтон саслуша и уважи наше политичке ставове и да направимо један економски аспект који би значио више америчкиг инвестиција.

"Био би то заиста почетка новог раздобља у односима двије земље", нагласио је Дачић.

Долазак Трампа у Србију био би прва посјета једног америчког предсједника послије више од 40 година. Стогодишњица подизања српске заставе испред Бијеле куће биће обиљежена низом манифестација које ће у Вашингтону бити одржане од 25. до 28. јула.

Том важном јубилеју требало би да присуствују премијерка Србије Ана Брнабић, Дачић као и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић.

Први пут ће у обиљежавању неког јубилеја важног за Србију, али и САД, бити укључена и америчка администрација, па би то могла да буде и добра прилика за сусрет српских и америчких званичника.