latinica  ћирилица
06/07/2018 |  07:54 | Аутор: ТАНЈУГ

111 камера снима Скупштину, да се не понови "случај Шешељ"

Готово сваки ћошак Скупштине Србије од септембра ће бити покривен видео-надзором, пишу "Новости".
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Према информацијама листа, испред и око Скупштине биће постављено 111 камера, које ће снимати унутрашњост зграде, али и све што се дешава у околини.

Послије увођења видео-надзора у парламенту неће моћи да се понови случај од пре неколико мјесеци, када је предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао да је у улазном холу Скупштине газио хрватску заставу, због чега је делегација те земље, са председником Сабора Горданом Јандроковићем на челу, прекинула званичну посјету законодавном дому.

Дипломатски односи су се тада ускомешали, а због непостојања камера, остало је само да се вјерује Шешељу на ријеч, па никада нисмо сазнали, подсјећа лист, да ли је лидер СРС заиста "скакао" по шаховници или је само желио да изнервира комшије.

Скупштина Србије расписала је јавни конкурс за увођење система видео надзора, а тражи најбољег понуђача који ће да угради 76 унутрашњих камера. Такође, споља ће бити постављене још 23 камере, које ће покривати фасаду.

Шест камера ће снимти улаз и прилазе којима се аутомобилима може доћи скоро до врата. Двије покретне и двије фиксне камере намијењене су да "ухвате" панорамске снимке околине, наводи лист.

Биће постављене и двије антивандалске камере с посебном заштитом које се тешко уништавају и снимаће дио испред Скупштине. Према плану, током јула ће бити изабран побједник конкурса који се бира по принципу најниже понуђене цијене.

Током августа ће трајати радови, а послије постављања система биће спроведена и обука запослених у парламенту како да користе видео-надзор, који ће радити без престанка.