latinica  ћирилица
05/07/2018 |  16:15 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Смјештај миграната у Хаџићима и Великој Кладуши

Влада Федерације БиХ донијела је одлуку да уступи двије локације за смјештај миграната - касарну Ушивак у Хаџићима и Агрокомерц у Великој Кладуши.
Мигранти у Великој Кладуши - Фото: РТРС
Мигранти у Великој КладушиФото: РТРС

Шеф федералног Оперативног штаба за мигранте Изудин Ливадић рекао је да се број миграната мијења из дана у дан, те да их се, према посљедњим подацима Службе за послове са странцима, до сада пријавило 7.919 и да углавном не желе да остану у БиХ.

Аустрија је донирала БиХ 56 шатора у које ће моћи да буде смјештено 280 миграната, а шатори ће бити распоређени у Великој Кладуши, Бихаћу и Сарајеву у зависности од потребе, саопштено је из Владе Федерације БиХ, преноси портал Кликс.

Шеф Сектора за цивилну заштиту, управљање кризама и заштиту од катастрофа при Министарству унутрашњих послова Аустрије Јохан Баздек изјавио је да су у року од 24 часа након што су примили молбу БиХ за помоћ, донијели одлуку о донацији шатора.

- Аустрија се нада да можемо помоћи БиХ да ријеши ову мигрантску ситуацију. Свјесни смо ситуације с мигрантима у региону и помогли смо БиХ јер смо овакву ситуацију имали 2015. године. Ту смо да вас подржимо - рекао је Баздек.

Директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак навео је да ће у случају потребе бити постављени и контејнери за туширање, тоалет, агрегати и цистерне с водом на локацијама на којима буду постављени шатори.

Помоћник министра безбједности БиХ за питање миграција Мурвета Џаферовић истакла је да су шатори веома рло квалитетни, те да ће у њих бити смјештене породице.

- Имамо проблема са локацијом Агрокомерца, али ускоро би требало да завршимо тај правни дио. Бунило се и локално становништво. Ако буде проблема са финансијским дијелом онда може доћи до компликација, али разговара се о још једном објекту. Од двије локације смо одустали јер су биле преблизу границе - рекла је Џаферовићева.

Федерални Оперативни штаб за питање миграција информисао је данас Владу ФБиХ о ситуацији у области миграција у БиХ, саопштено је из Владе ФБиХ.

Влада је закључком подржала напоре и активности Савјета министара, министарстава безбједности и људских права и избјеглица БиХ, као и Координационог тијела за питање миграција у БиХ - Оперативног штаба за питања миграција у БиХ за рјешавање проблема миграција реализацијом Акционог плана хитних мјера који је донио Савјет министара.

Ријеч је о плану за већу и одлучнију контролу границе са источним сусједима и спречавање уласка миграната у БиХ ангажовањем свих полицијских снага, укључујући и припаднике полиције у ФБиХ у складу са надлежностима, али и стварање услова за хумано збрињавање миграната у складу са потписаним међународним конвенцијама о заштити људских права, поштујући законске регулативе у области миграција и азила, саопштено је из Владе ФБиХ.