latinica  ћирилица
26/06/2018 |  12:52 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Кошарац: Министарство безбједности и Мектић главни кривци за избијање мигрантске кризе

Предсједавајући Клуба посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Министарство безбједности у Савјету министара и министар Драган Мектић сносе највећу кривицу за избијање опасне и растуће мигрантске кризе у БиХ.
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba) -
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba)

- Министар Мектић и његови најближи сарадници у Министарству безбједности намјерно су у БиХ пустили на хиљаде миграната, с циљем да, уочи општих избора, изазову инцидентне ситуације у Републици Српској и у дијелу Федерације БиХ са хрватском већином - упозорио је Кошарац.

Он је додао да су Мектић и његови сарадници вјеровали да, уз помоћ међународних хуманитарних организација које дјелују у регији и с којима су имали договор, могу да контролишу ситуацију и да мигранте усмјеравају тамо гдје они хоће.

- Сада, када се ситуација отела контроли, Мектић обмањује јавност покушавајући да кривицу подијели са криминалцима који превозе мигранте и правосудним институцијама које, тобоже, не реагују на његове вапаје - рекао је Кошарац Срни.

Он је поновио своје раније тврдње да је ријеч о контролисаном изазивању мигрантске кризе у БиХ.

- Још од прошле године одређене међународне организације раде на усмјеравању миграната из Грчке и Бугарске, преко Албаније, Црне Горе и Србије, ка БиХ. Те организације имају за циљ да задрже своје канцеларије и људе у свим земљама региона и да узму новац за помоћ мигрантима. Мектић и његови сарадници имали су интерес да раде с тим организацијама - нагласио је Кошарац.

Упитан да открије о којим је организацијама ријеч, Кошарац је поменуо Међународну организацију за миграције, којој је, како је рекао, отишао дио средстава Европске уније намијењених за помоћ БиХ у рјешавању мигрантске кризе.

- У ИОМ-у је раније радио један од најближих Мектићевих сарадника у Министарству безбједности, који је данас у ту организацију запослио своју кћерку. Зато су активисти те и сличних међународних организација могли несметано да стоје на граници БиХ, гдје су спречавали Граничну полицију да дјелује, прихватали мигранте и учили их како да злоупотребљавају институт азила - прецизирао је Кошарац.

Према његовим ријечима, очигледно је да пропала коалиција на власти у заједничким институцијама није у стању да контролише мигрантску кризу, која је свакога дана све алармантнија и опаснија.

- Грађани ове земље треба да се припреме за нови, још већи талас миграната, који ће услиједити у јулу, августу и септембру. Ово је криза која ће трајати и којој се не назире крај, захваљујући неспособној, инертној и интересној групи људи који врше власт у заједничким институцијама - закључио је Кошарац.