latinica  ћирилица
25/06/2018 |  18:57 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Могућа хуманитарна катастрофа; мигранти "заглављени" у БиХ

У вријеме растућих тензија око пријема и прерасподјеле илегалних миграната, из земаља Европске уније стижу спорадична упозорења да Босни и Херцеговини пријети хуманитарна катастрофа.

Из Бихаћа најављују протесте за 7 дана пред зградом Савјета министара и Министарства безбједности ако се најхитније не ријеши проблем смјештаја миграната који свакодневно пристижу у тај град. Но власти у Сарајеву, поново увјеравају како горуће проблеме – с успјехом рјешавају.

Њемачки медији упозоравају да БиХ и без нових сабирних центара већ пријети хуманитарна катастрофа. Вањска граница Уније у Хрватској је чврста, а многи мигранти заглављени и тек ће бити у сиромашној Босни и Херцеговини, пише између осталог, Фокус онлајн.

Упозорава лист да то по БиХ може да има фаталне посљедице – "јер су избјеглички кампови већ претрпани, а намијењени новац из фондова Уније могао би да заврши у корумпираним структурама власти". Пребројали су Нијемци и да на граници са Хрватском већ постоји око 6.400 миграната. Око 2.100 их у БиХ већ данима "пребројава" министар безбједности Драган Мектић.

Тврди, Мектић, да је 70% миграната, територију БиХ већ некако "напустило". Гдје и како су отишли не појашњава!? Но у информацији, коју је иза затворених врата, подијелио са колегама му, министрима, наводи да је само за посљедњих седам дана у БиХ ушло чак 615 придошлица.

И то оних регистрованих!

И баш као што је с почетка године, док се криза тек захуктавала, увјеравао како је неће ни бити, и како је БиХ спремна за пријем миграната, данас тврди како је БиХ спремна да одговори на хуманитарне изазове.

- Имамо донаторских средстава које ћемо употријебити у хуманитарне сврхе, говорио сам већ да смо добили милион евра од ЕКО фонда ЕУ и да смо добили милион евра од Развојне банке Вијећа Европе - каже Мектић.

На које рачуне су средства уплаћена, Мектић не појашњава. Црвеном крсту у Бихаћу, није ни марка! 55.000 им је донирано али донатори су Исламска заједница и сродне организације Федерације и БиХ! Тај новац је већ потрошен! Залиха хране нема!

- Бојим се да ће ово измаћи контроли јер ми више немамо снаге односно немамо финансијске моћи да ово одржимо даље - истиче Абдулах Будимлић предсједник Црвеног крста Бихаћ.

У Црвеном крсту, свакодневно спремају око 1.000 топлих оброка и још око 750 ланч пакета. За разлику од Мектића, тамошњи МУП располаже подацима о 3.500 миграната само на подручју Бихаћа и Кладуше. И нови свакодневно пристижу. "Догорјело је до ноктију", упозорили су са ванредне сједнице Градског вијећа. Од Министарства безбједности и Савјета министара захтијевају да коначну почну да се баве горућим проблемом и преузму законску одговорност за мигранате у Унско-санском кантону! У супротном...

Осим о броју пристуних придошлица, у Министарству безбједности и бх. безбједносним агенцијама никако да се "договоре" ни о исправности сервера на којем су у подрумским просторијама Службе за послове са странцима, похрањени подаци о мигрантима. Да ли је поплављен, у невремену крајем прошле седмице и да ли су подаци уништени, или нису, одговори већ два дана контрадикторни! А Мектић и данас недоређен:

- Поплава је задесила доле тај објекат десила се нака ситуација да се вода вратила, још увијек не знамо, чекамо да се та просторија осуши, да онда видимо какво је стање са тим сервером - тврди Мектић.

И док се у БиХ мигрантска криза захуктава, у Бриселу, на неформалном мини самиту земаља чланица Уније, као претечи самита лидера заказаног за 28. јуни, учесници су предложили формирање сабирних центара за илегалне мигранте у сјеверној Африци и на Балкану. А гдје је у том дијелу глобалне мигрантске приче БиХ, званичници у Сарајеву, очекивано неупућени!?