latinica  ћирилица
23/06/2018 |  16:52 | Аутор: РТРС

Рељић: Дугови настали у вријеме власти СДС-а и ПДП-а

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да нису тачне тврдње чланова СДС-а да општинске власти нису ништа предузеле да би се ријешио проблем старих дугова који су "настали у вријеме када је власт у тој општини вршио СДС и ПДП и сада озбиљно угрожавају општински буџет".
Раденко Рељић - Фото: РТРС
Раденко РељићФото: РТРС

Поводом данашњих тврдњи чланова Општинског одбора СДС-а у Козарској Дубици да начелник општине ништа није предузимао у вези са тужбама које доспјевају на наплату и није разговарао са лицима и фирмама којима се дугује, Рељић каже да је ријеч о "политичким незналицама који настоје да обману јавност у Козарској Дубици и Републици Српској".

"Ми смо позивали појединце, институције и фирме на разговор и нудили реалне могућности да општина дуг враћа у ратама од 10.000 до 15.000 КМ на мјесечном нивоу, али страсти и апетити њихових власника и страначких и политичких шевова према општинском новцу био је већи од воље да се реално рјешавају проблеми", рекао је Рељић.

Он је навео да ти проблеми трају годинама, а да су у међувремену исцрпљени сви правни лијекови. "Тим наших стручњака и адвоката који је заступао општину пред судовима практично је дошао на завршену ствар, јер су пресуде биле коначне и обавезујуће", рекао је Рељић и додао да су у вријеме његовог мандата те судске пресуде дошле на наплату.

Рељић тврди да је за период власти СДС-а и ПДП-а у Козарској Дубици било карактеристично "надувавање буџета", како би се општина могла додатно задужити.

"Податак који о томе најбоље говори јесте да је у вријеме њихове власти општина Козарска Дубица била додатно задужена више од четири милиона КМ само по кредитном основу, а остављено је фактура у износу већем од пет милиона КМ", рекао је Рељић.

Каже да је доласком СНСД-а, ДНС-а и СП-а на власт и након што је преузео дужност начелника општине, извршена емисија обвезница у износу од 10,5 милиона КМ, како би били затворени дугови претходне власти.

"За ових 18 мјесеци колико сам на челу општине Козарска Дубица само ми је остало да враћам туђе дугове и кредите", рекао је Рељић и додао да чврсто вјерује у подршку Владе Републике Српске, која је овој општини за инвестиције дала доста средстава, која се налазе на рачуну посебних намјена.

Он је захвалио Влади Републике Српске, премијеру, министима и предсједнику Републике Милораду Додику, јер би без тих средстава општина Козарска Дубица била "запуштена касаба".

Рељић навео да ће само по том основу у овој години бити инвестирано више од два милиона КМ, док се "очекује помоћ виших институција".

"Сигуран сам да ће та помоћ брзо доћи и да ће општински буџет бити саниран, мада опет очекујемо двије велике тужбе од локалне фирме која се бави изградњом путева, а које угрожавају општи инерес грађана овог града", закључио је Рељић.