latinica  ћирилица
23/06/2018 |  16:06 ⇒ 24/06/2018 | 07:47 | Аутор: РТРС

Измјене Закона о кривичном поступку и о ОБА, препуштене новом постизборном сазиву ПД БиХ

Брига о измјенама Закона о кривичном поступку и о Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ, изгледа, биће препуштена новом постизборном сазиву Представничког дома. Рок Уставног суда БиХ за измјене спорних одредаба одавно је истекао.

Правни вакуум избјегнут је захваљујући поуци Уставног суда, о примјени спорних одредаба, упућеној стручним институцијама. ОБА ради без надзора. Министар безбједности БиХ тврди да су злоупотребе прошлост.

Без консензуса у Савјету министара и сагласности за хитну процедуру, Мектићев закон о измјенама закона о ОБИ тешко да ће обезбједити довољан број руку и након амандманске фазе. Због злоупотреба одредаба, које се односе на посебне истражне радње, Борјана Кришто обратила се Уставном суду БиХ. Увјерена је да и закон који је у парламентарној процедури оставља простор за исте злоупотребе.

"Јер и сада је наложено да се посебне истражне радње могу проводити у односу на легитимне циљеве агенције. Шта је легитимни циљ агенције, хоћу рећи, да у закону мора бити јасно прецизирано сваки пут за шта се траже посебне истражне радње уз посебно образложени приједлог", рекла је Борјана Кришто, замјеница предсједавајућег Представничког дома БиХ.

Притом, остаје ексклузивно право директора ОБА-е да бира легитимни циљ и продужава мјере надзора, уз накнадну сагласност судије. Посебне истражне радње могу потрајати и осам година. Резултата истраге не мора бити, ни одговорности налогодаваца, а ни надзора, јер Заједничка комисија за надзор над радом ОБЕ мјесецима не засједа.

У СНСД-у тврде, вољом СДА и СДС-а.

"Поред низа других изазова имамо и такву ситуацију да је неопходно примјенити одлуку Уставног суда. Међутим, имамо потребу дијела бошњачке политичке јавности да узурпира права над таквом агенцијом и сигурно имамо и низ посљедица проузрокованих таквим ставом према ОБИ", сматра Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ.

И у расклиманој или чак непостојећој БиХ већини постоји свијест о важности закона из области безбједности, озбиљнијих од питања ко је власт, а ко опозиција..

"Евидентно је да је било одређених сумњи у злоупотребе у ОБА-и, да је то произвело одређену нестабилност унутар земље и не видим зашто се поново гурају питања која нису усаглашена на неком нивоу", истакао је Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому БиХ.

Мектић тврди да злоупотреба нема.

"А какву злоупотребу? Злоупотреба би била оног момента ако Уставни суд стави ван снаге те одредбе, а они и даље буду радили", каже Мектић.

То што је законодавној власти упутио верзију закона, за коју нема консензуса, Мектића не забрињава. Правни вакум је премоштен, а како законе доноси парламет, а не Уставни суд, готово је извјесно, нови постизборни сазив парламента суочиће се са усклађивањем и Закона о ОБИ, али и Кривичног закона, са бх. Уставом и Европском конвенцијом.