latinica  ћирилица
23/06/2018 |  08:35 | Аутор: СРНА

У Горњем Подрињу и на Романији очекује се род малина од 1.200 тона

На подручју општина Рудо, Вишеград, Ново Горажде, Чајниче, Рогатица и Пале ове године очекује се род малине око 1.200 тона, процјењују у соколачкој Подручној јединици Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

Виши стручни сарадник за воћарство у овој подручној јединици Драган Бејатовић рекао је Срни да на овом подручју има малињака на око 1.000 хектара пољопривредног земљишта, а лани укупан род малине био је 900 тона.

Берба малине је, како каже, почела у равничарским подручјима, а наредне седмице почеће и у брдским предјелима, што је десетак дана прије него претходних година.

"Квалитет малине је добар, а узгајивачи предају малине хладњачама не знајући колика ће бити цијена", навео је Бејатовић.

Доста малињака је, према његовом мишљењу, у лошем стању због прошлогодишње суше, па се очекује умањен род ове јагодичасте врсте.

"Откупна цијена још није утврђена, а стручњаци процјењују да би због очекиваног мањег рода и веће потражње могла бити већа него прошле године", каже Бејатовић.

Он је навео да на подручју које покрива ова подручна јединица дјелује пет откупљивача - "Хип-екс" Ново Горажде капацитета складиштења 2.000 тона, Пољопривредна задруга "Увац-Рудо" у Рудом капацитета 250 тона, "Хладњача Алекс" Вишеград капацитета 250 тона, "Конте-ко" Рогатица капацитета 200 тона и "Болетус РС" Фоча капацитета 300 тона.

Бејатовић каже да је ових дана зрење малине у пуном јеку, али да кише отежавају бербу, а велика влажност утиче на појаву гљивичних обољења, што може утицати на квалитет.

Подручна јединица на Сокоцу Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске, дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.