latinica  ћирилица
22/06/2018 |  21:54 | Аутор: СРНА

Холандски војници одустали од тужбе због Сребренице

Припадници холандских мировних снага одустали су од тужбе коју су поднијели против Холандије, тражећи одштету за трауму коју су претрпјели током мисије у Сребреници 1995. године, јавио је данас холандски лист Телеграф.
Холандски војници (фото:britannica.com) -
Холандски војници (фото:britannica.com)

Адвокат Михаел Руперти рекао је да 230 ветерана имају довољно повјерења да ће им Министарство одбране Холандије пружити довољну подршку да одустану од тужбе.

- Никад није било ријечи о новцу, већ о покушају да се Министарство одбране наведе да схвати да нешто треба да предузме како би се задовољила правда према тој групи ветерана - рекао је Руперти.

Група од 230 холандских плавих шљемова затражила је 2017. од холандске државе најмање 22.000 евра одштете за сваког од њих због претрпљених траума.

Војници, који су били у Трећем холандском батаљону са задатком да штите муслиманску енклаву 1995. године, тврдили су да је холандска влада могла да зна да је извођење мисије било немогуће, наводећи да их је спољни свијет кривио због неспособности да спријече дешавања у Сребреници.

То им је, како наводе, нанијело друштвену, емотивну и финансијску штету.

Холадско Министарство одбране тренутно исплаћује одштету само војницима који могу да докажу да пате од синдрома посттрауматског стреса.

Како преносе београдски медији, одлука о повлачењу тужбе услиједила је послије изјаве холандског министра одбране Анка Бијлевелда почетком године о отварању истраге о траумама који су претрпјели припадници холандских мировних снага.

- Довољно смо увјерени да је наша жалба кренула добрим путем и због тога одустајемо од даљег гоњења - рекао је Руперти.

Руперти је рекао да су његови клијенти прошле године када су поднијели жалбу, навели да трпе "разне посљедице у својим животним активностима", сматрајући да је Министарство одбране за то одговорно.

Холандско правосуђе је 2017. године прогласило холандску државу дјелимично кривом за смрт 350 муслимана у БиХ у Сребреници.