latinica  ћирилица
22/06/2018 |  11:11 | Аутор: СРНА

Полицијска управа Бањалука: Знатно смањен број кривичних дјела

Начелник Полицијске управе Бањалука Жељко Спасојевић рекао је данас да су на подручју ове управе у мају евидентирана 172 кривична дјела, што је мање за 30,1 одсто него у истом мјесецу лани када је евидентирано 246 кривичних дјела.
Полицијска управа Бања Лука - Фото: РТРС
Полицијска управа Бања ЛукаФото: РТРС

Спасојевић је на конференцији за новинаре рекао да је у мају ријешено 83,9 одсто кривичних дјела, што је знатно више у односу на мај прошле године када је ријешеност износила 77,2 одсто.

"Из области општег криминалитета евидентирана су 123 кривична дјела, што је за 40,3 одсто мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 206 кривичних дјела. Ријешеност ових кривичних дјела износи 80,8 одсто", истакао је Спасојевић и оцијенио задовољавајућом безбједност на подручју ове управе.

На конференцији за новинаре речено је да Полицијска управа Бањалука биљежи мањи број разбојништава за 80 одсто, крађа за 50 одсто, кривичних дјела тешка крађа за 10,3 одсто, као и кривичних дјела одузимање туђе ствари за 54,5 одсто.

У мају је пријављено 10 кривичних дјела против живота и тијела од којих су најбројније тјелесне повреде, а расвијетљеност ових кривичних дјела је 90 одсто.

"Евидентирано је једно кривично дјело 'убиство у покушају', које је расвијетљено", навео је Спасојевић.

Када је ријеч о злоупотреби опојних дрога откривена су три кривична дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено исто толико извјештаја којима је обухваћено седам осумњичених.

"Поднесено је 12 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина опојне дроге", навели су из Полицијске управе Бањалука.

Из области привредног криминалитета откривена су 34 кривичних дјела, што је за 9,7 одсто више у односу на упоредни период.

"Поднесено је 14 извјештаја против 17 лица, а извршењем ових дјела причињена је укупна материјална штета у износу од око 260.000 КМ", потврдили су из ове управе.

Евидентирано је 90 случајева нарушавања јавног реда и мира, а укупан број прекршаја износи 122 и већи је за 25,8 одсто /122/ у односу на упоредни период 2017. године.

Евидентирано је 348 саобраћајних незгода, што је више за 16,4 одсто у односу на упоредни период када је било 299 саобраћајних незгода.

У овим саобраћајним незгодама једно лице је смртно страдало, а Полицијска управа је успјешно обезбиједила 62 јавна окупљања и 97 спортских приредби, навели су из Полицијске управе Бањалука.