latinica  ћирилица
22/06/2018 |  10:31 | Аутор: СРНА

Либерија ће подржати договор Београда и Приштине

Министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј, чија је Влада повукла признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије, рекао је данас да ће његова земља подржати рјешење о Космету до којег Београд и Приштина дође у преговорима.
Гбезонгар Милтон Финдлеј (Фото: sipri.org) -
Гбезонгар Милтон Финдлеј (Фото: sipri.org)

Милтон Финдлеј је навео и да је либеријска Влада заинтересована за мировни процес у којем је иницијативу преузела европска заједница, нагласивши да се до рјешења може доћи кроз дијалог.

Он је истакао и да Либерија не подржава насиље. "Либерија не верује у насиље и морамо да наставимо да подржавамо мировне иницијативе, а ова иницијатива може да дође кроз дијалог који, наравно, и ЕУ подржава", рекао је Милтон Финдлеј за Радио-телевизију Србије.

Он је прецизирао да Либерија у овом тренутку не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али да ће признати одлуку која ће произаћи из преговора.

"Ми смо признали независност Косова /2008. године/ на амбасадорском нивоу, па смо то повукли и рекли - пређите на мировни процес и који буде исход ми ћемо ту одлуку и признати", напоменуо је шеф дипломатије Либерије.

Он је подсјетио и да је Либерија била прва афричка земља са којом је бивша Југославија успоставила дипломатске везе, истакавши да постоји жеља да се добри односи наставе.

"Либерија и бивша Југославија су имале дугогодишњу сарадњу још од 60-их година /прошлог вијека/ и жељели бисмо да се ти односи поврате", рекао је министар спољних послова Либерије.