latinica  ћирилица
21/06/2018 |  19:47 ⇒ 19:53 | Аутор: Вечерње новости

Андрићград - Споменик браћи Соколовић на Видовдан

Видовдански дани ове године ће почети откривањем обиљежја браћи Соколовић - Мехмед-паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије, у Андрићгаду, рекао је прослављени српски редитељ Емир Кустурица.
Споменик браћи Соколовић - Фото: Novosti.rs
Споменик браћи СоколовићФото: Novosti.rs

- Обнову Пећке патријаршије Свети Макарије не би могао да почне да није имао помоћ Мехмед-паше Соколовића, са којим је био у крвном сродству - подсјетио је Кустурица.

- Идеја овог споменика је да покаже нешто потпуно супротно од онога што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака, често злоупотребљавале велике силе, хушкајући нас на ратове. Жељели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примјере - истакао је редитељ.

Историјски је утврђено, да је управо турски везир Мехмед Соколовић кога су јањичари као дјечака у данку у крви одвели у Цариград, потицао из исте породице Соколовић, поријеклом из околине Пиве, помогао српском патријараху да оконча дугогодишњу борбу да се у Пећ врати средиште српске цркве, које је дуго било на простору под управом Охридске архиепископије. Захваљујући моћи братства Соколовића, султановим бератом из 1557. обновљена је патријаршија. Макарије је добио исте повластице као и цариградски патријарх, па је постао духовни и световни поглавар свога народа - етнарх или милетбаша.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи, уз обиљежја Андрићу и Његошу, у овом јединственом вишеградском културном центру, на ушћу Рзава у Дрину, дјело је вајара из Смедерева Зорана Кузмановића, чија је скулптура Гаврила Принципа  постављена у Београду.

- Од 28. јуна, те двије људескаре, у пријатељском загрљају, Мехмед-паша и Свети Макарије, стајаће на улазу у Андрићград - додаје саговорник.

На Видивданској свечаности бесједиће академик Матија Бећковић, а споменик ће отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик. Традиционално биће одржани и многобројних културни програми, позоришни и музички - од гудача до хармонике, закључује Кустурица.

Овогодишњи Видовдански дани, према ријечима Емира Кустурице, биће у знаку завршетка Првог свјетског рата. Тако ће већ 29. јуна у Историјском институту Андрићграда, на семинару посвећеном овој теми, учествовати стручњаци из Америке, Енглеске и Русије.