latinica  ћирилица
21/06/2018 |  13:49 ⇒ 13:51 | Аутор: РТРС

Мектић: Мигрантска криза функционише на бази трговине људима

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да миграције у БиХ, али и у цијелом региону, у највећој мјери функционишу на бази кријумчарења људи и трговине људима, указујући да се Тужилаштво БиХ не сналази и споро води истраге у овим кривичним дјелима.
Сарајево: Драган Мектић - прес - Фото: СРНА
Сарајево: Драган Мектић - пресФото: СРНА

"То није карактеристика само за БиХ, него за цијелу руту. Тражио сам и данас од полицијских агенција да сваки дан морају бити присутни на тој рути. Трговина људима је постала уноснија и од кријумчарења дрогом", рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Мектић је навео да је, према информацијама којима располаже, правосуђе у Србији процесуирало више од 200 случајева трговине људима, док истовремено Тужилаштво у БиХ више мјесеци ради на једном случају, те позвао ову правосудну институцију да агилније почне радити на тим предметима.

Он је након сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ истакао да су полицијске агенције запазиле да су се појединци из мигрантских група почеле бавити кријумчарењем људи и пљачкањем мигранта.

Мектић је поновио да је проблем недостатак људства и опреме за безбједносне агенције да би се могла квалитетније надзирати граница, те напоменуо да је са нивоа БиХ издвојено свега 75.000 КМ из текуће резерве што је усмјерено Црвеном крсту за хуманитарну помоћ мигрантима.

Он је нагласио да је изразито задовољан донаторским одзивом амбасада и међународних институција у БиХ, посредством којих је обезбијеђено пет милиона евра, а та средства биће оперативна почетком јула и утрошена и у техничко опремање прихватних центара за мигранте.

Мектић је рекао да размишља о покретању иницијативе да се Оружане снаге укључе у рјешавање проблема који су повезани са мигрантском кризом.

"Покренућу иницијативу да створимо све предуслове за могућност ангажовања Оружаних снага. За сада нема потребе да уводимо Оружане снаге, али предвидјећемо то да, уколико би проблем ескалирао до те мјере, рачунамо и на њих", додао је Мектић.

Он је рекао да му је на састанцима у Бриселу, на констатацију да проблем нелегалних миграната у БиХ долази из ЕУ, односно двије земље чланице Грчке и Бугарске, речено да нема чаробног штапића за рјешавање питања миграција те да је неопходно јачати систем заштите граница.

Министар безбједности је најавио да ће одређени број миграната за које је неопходно да буду под 24-часовним надзором бити смјештен у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Мектић је након сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ рекао да су до јуче у БиХ била 6.982 мигранта, од којих је 6.208 исказало намјеру за подношење азила, а 611 поднијело захтјев за азил.

"Већ дуже времена, трећа седмица, како говорим да је поднесено 611 захтјева за азил. По основу прхивата смо углавном из Хрватске примили 310 миганата, а из БиХ по основу реадмисије вратили 575 миграната", рекао је Мектић.

Од данас, како је рекао Мектић, креће се у испуњавање техничких услова како би објекти "Агрокомерца" у Великој Кладуши и касарна Ушивак у Хаџићима били потпуно опремљени за прихват миграната.

Он је напоменуо да мигрантима неће бити толерисано да бораве ван прихватних центара у БиХ, те позвао грађане који прихватају мигранте да пусте институцијама да раде свој посао.