latinica  ћирилица
21/06/2018 |  08:27 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Видовдански дани почеће откривањем споменика браћи Соколовић

Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је да ће овогодишњи Видовдански дани у Андрићграду почети откривањем обиљежја браћи Соколовић - Мехмед паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

Према његовим ријечима, идеја тог споменика је да покаже нешто сасвим супротно од оног што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака често злоупотребљавале велике силе "хушкајући нас на ратове".

"Жељели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примјере. Од 28. јуна, те двије људескаре, у пријатељском загрљају, Мехмед паша и Свети Макарије стајаће на улазу у Андрићград", рекао је идејни творац Андрићграда за "Вечерње новости".

Он је подсјетио да обнову Пећке патријаршије Свети Макарије не би могао да почне да није имао помоћ Мехмед-паше Соколовића са којим је био у крвном сродству.

Кустурица је прецизирао да ће овогодишњи Видовдански дани бити у знаку завршетка Првог свјетског рата, тако да ће већ 29. јуна у Одјељењу за историју Андрићевог институту у Андрићграду бити одржан семинар посвећен тој теми, а у чијем раду ће учествовати стручњаци из САД, Енглеске и Русије.

Према писању "Новости", споменик браћи Соколовић откриће предсједник Републике Српске Милорад Додик, а на Вивовданску бесједу говориће академик Матија Бећковић.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи уз обиљежја Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу, дјело је вајара Зорана Кузмановића, који је и аутор скулптуре Гаврилу Принципу која је постављена у Београду.