latinica  ћирилица
21/06/2018 |  07:30 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио више закона

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела 25. редовне сједнице, додавши да ће о тачном термину наставка сједнице јавност бити накнадно обавијештена. На тој сједници би посланици, између осталог, требало да по хитном поступку разматрају приједлоге закона о култури, о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку, о измјенама и допунама Закона о матичним књигама и о измјенама и допунама Закона о извршном поступку.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, чији је основни циљ да се свеобухватно и прецизно уреде правила поступка, унутар којег ће се моћи ефикасно открити, осигурати и по потреби, привремено или трајно одузети таква имовина.

Циљ закона, који су данас размотрили посланици, јесте и да се успоставе ефикасни механизми за управљање имовином која је привремено или трајно одузета.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Српске.

Закон прописује начин извршења казне затвора изречене у кривичном и прекршајном поступку, казне дуготрајног затвора, притвора, рада у јавном интересу, мјере безбједности обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи и обавезног лијечења од зависности.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је захваљујући опредјељењу Владе Српске донесен Приједлог закона о заштити жртава ратне тортуре.

Приједлогом закона о заштити жртава ратне тортуре предвиђено је да се за финансирање мјесечних примања за лица која су претрпјела сексуално насиље у рату као најтежи облик тортуре на годишњем нивоу обезбиједи 1.096.200 КМ, речено је данас у Народној скупштини Републике Српске.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, евидентирани број преживјелих жртава сексуалног насиља је око 600, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Најтежа група жртава сексуалног насиља предвиђа мјесечна примања у износу цивилне инвалиднине друге групе од 304,50 КМ.

Половина од укупног броја жртава претрпјела је сексуално насиље за вријеме заробљеништва и остварила би право на мјесечно примање у висини од 174 КМ.

Друга половина од укупног броја жртава претрпјела је сексуално насиље под другим околностима изван логора и остварила би право на мјесечно примање у висини од 130,50 КМ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о легализацији бесправно изграђених објеката чији је циљ да нелегални објекти буду што прије озакоњени, као и да буде спријечено даље наношење штете јавним приходима.
Намјера овог закона је стварање услова да за те грађевине буду плаћане комуналне накнаде, порез на имовину, наводи се у образложењу овог законског рјешења.

По хитном поступку усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о фискалној одговорности у Републици Српској, којим се прецизира појам јавни дуг и дефинише појам неизмирене обавезе.

Овим Законом утврђује се садржај изјаве о фискалној одговорности, тако да одговорно лице буџетског корисника потврђује да у текућој години неће стварати обавезе веће од износа средстава која су му дата на располагање буџетом, ребалансом буџета или одлуком о привременом финансирању, након укључивања и пренесених обавеза из претходног периода, а чије измирење је планирано у складу са планом измирења обавеза у тој години.

Усвојен је Закон о амнестији, којим је прописано да право на амнестију имају лица осуђена правоснажном пресудом судова у Републици Српској, која су се на дан ступања на снагу овог закона затекла на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама у Српској, Федерацији БиХ или иностранству, те лица која су правоснажно осуђена, а нису упућена на издржавање изречене казне.

Овим законом, који је усвојен по хитном поступку, прописано је да лицима која су правоснажно осуђена на казну затвора она буде умањена за 25 одсто за кривична дјела обухваћена амнестијом у складу са овим законом.

На приједлог посланика Самосталног демократског српског клуба Ненада Стевандића усвојен је закључак у вези Закона о амнестији, којим Народна скупштина Републике Српске задужује представнике из Републике Српске у парламенту БиХ да у правну процедуру упуте приједлог измјене важећих закона о смањењу једне трећине казне за све осуђенике, што је важећи правни принцип у европском законодавству.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Закон о измјени Закона о библиотечко-информационој дјелатности, којим се овај закон усклађује са Законом о пореском поступку Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку и Закон о рударству којим је дефинисан оквир за безбједније обављање послова у области рударства и прописани услови и начини експлоатације минералних сировина, коришћење и одржавање рударских објеката и рударски пројекти.
Овим законом уређују се рударска геодетска мјерења и планови, мјере заштите и друга питања која се односе на експлоатацију минералних сировина, кадровски услови за обављање одређених послова у рударству, као и услови за издавање и одузимање лиценци у рударству.

Посланици су усвојили и Закон о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, који прописује начин извршења казне затвора изречене у кривичном и прекршајном поступку, казне дуготрајног затвора, притвора, рада у јавном интересу, мјере безбједности обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи и обавезног лијечења од зависности.

Парламент Српске усвојио је Закон о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, чији је основни циљ да се свеобухватно и прецизно уреде правила поступка, унутар којег ће се моћи ефикасно открити, осигурати и по потреби, привремено или трајно одузети имовина проистекла извршењем кривичног дјела или прекршаја прописаних важећим законодавством у Српској.

Народна скупштина је по хитном поступку усвојила Закон о затезној камати којим се знатно смањује стопа затезне камате са 0,05 одсто дневно на 0,03 одсто дневно, при чему се не врши корекција главнице стопом раста потрошачких цијена.

Посланици су по хитној процедури усвојили Закон о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Коридор "Пет це" кроз Републику Српску и изградње дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој, чиме се реализује пројекат изградње тих ауто-путева у дијелу који се преклапа на траси Коридора "Пет це".

Народна скупштина усвојила је по хитном поступку Закон о употреби знаковног језика, као и Закон о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру, којим се спроводи одлука Уставног суда Српске да поједине одредбе постојећег закона нису у сагласности са Уставом Републике Српске.

Овим законом се успоставља дигитална архива као подсистем геоинформационог система Управе, те уређује контрола рада геодетских организација и прописује надлежност организационе јединице Управе у вршењу контроле.

Посланици су по хитној процедури усвојили Стратегију развоја енергетике Републике Српске до 2035. године, којом се обезбјеђује сигурност снабдијевања енергијом и стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора, уз највиши степен одговорности према животној средини.

Посланици су претходно, између осталог, размотрили по хитном поступку Приједлог закона о легализацији бесправно изграђених објеката.