latinica  ћирилица
20/06/2018 |  18:55 | Аутор: Независне

Европска комисија прослиједила додатна питања БиХ

Европска комисија прослиједила је додатна питања с циљем припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, саопштено је из Дирекције за европске интеграције при Савјету министара.
Упитник - Европска комисија - Фото: РТРС
Упитник - Европска комисијаФото: РТРС

Додатна питања чине 20 одсто питања из Упитника достављеног у децембру 2016. године, а сличан однос додатних и питања у Упитнику имале су и државе у региону.

Највише додатних питања, 106, односи се на политички критеријум, док је у економском критеријуму Европска комисија поставила 33 додатна питања.

У саопштењу је наведено да слиједе и поглавље 19 - Социјална политика и запошљавање /43/, поглавље 14 - Транспортна политика /39/, те поглавље 26 - Образовање и култура /36/.

"Прва активност Дирекције за европске интеграције биће превод додатних питања са енглеског језика. Након тога ће она бити унесена у информациони систем за подршку припреми одговора на Упитник, а затим ће надлежне институције припремати доприносе за цјеловите одговоре БиХ", наведено је у саопштењу.

У наставку реализације овог посла, доприносе надлежних институција технички ће финализовати радне групе и по потреби остала тијела у систему координације процеса европских интеграција.

У саопштењу се додаје да је сврха додатних питања да појасне претходно достављене одговоре, констатују промјене у односу на одговоре на Упитник и укључе податке за прошлу годину који раније нису могли бити прикупљени.