latinica  ћирилица
20/06/2018 |  18:21 | Аутор: СРНА

Крешић: Мигранти би поново силом могли покушати прећи границу

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић упозорио је да се у наредном периоду може очекивати да мигранти поново покушају силом прећи границу БиХ и Хрватске, као прије два дана, те истакао да власти у БиХ морају предузети адекватне кораке на рјешавању мигрантске кризе, будући да су до сад биле веома инертне.
Мијо Крешић - Фото: СРНА
Мијо КрешићФото: СРНА

"Према подацима којим располажемо, у овом тренутку у БиХ регистровано је 7.000 улазака. У БиХ је 4.500 лица, од којих је чак 3.500 у Унско-санском кантону", рекао је Крешић.

Он је нагласио да ће мигранти, без обзира који статус имају, морати да поштују законе у БиХ, али и да ће институције морати да спроводе законске одредбе које се односе на странце.

"Морамо јасно дефинистати статус сваког од тих појединаца. За лица којима не знамо идентитет и који су незаконито ушли и бораве у БиХ, морамо утврдити разлог њиховог доласка. Имамо пуне паркове у Унско-санском кантону и лица која бораве ту већ више од три мјесеца", напоменуо је Крешић.

Замјеник министра безбједности је указао да су грађани Унско-санског кантона, због присуства миграната, забринути и за личну безбједност, будући да је значајан број приватних објеката узурпиран.

"Ријеч је о објектима људи који раде у иностранству и сада нису у могућности да располажу својом имовином", рекао је Крешић.

Крешић каже да јавност БиХ мора знати да ће проблем миграната бити присутан и након избора.

Када је ријеч о помоћи ЕУ за збрињавње миграната, Крешић је рекао да је већина отишла у хуманитарне сврхе.

"У овој години нисмо добили накакву конкретну помоћ за јачање институција за спровођење закона. Велики су трошкови боравка тих лица у БиХ", додао је он.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ расправљао је данас о Информацији о провођењу Плана хитних мјера и реализовању активности везаних за мигрантску кризу.