latinica  ћирилица
20/06/2018 |  18:05 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Представнички дом одобрио Приједлог закона о изборним јединицама

Представнички дом Парламента Федерације БиХ подржао је данас Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата федералног Парламента.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламента ФБиХФото: СРНА

Ванредној сједници нису присуствовали посланици Клуба Хрватска демократска заједница - Хрватски народни сабор /ХДЗ-ХНС/, преносе федерални медији.

Они су напустили скупштинску салу током претходне данашње сједнице и саопштили да неће учествовати у раду Представничког дома до изјашњења Хрватског народног сабора.

Посланици ХДЗ-ХНС-а сматрају да је брзо заказивање данашње друге сједнице супротно Пословнику и досадашњој пракси Парламента, као и да је предложени закон у супротности са Уставом БиХ, пресудом Уставног суда БиХ која се односи на начела легитимног представљања конститутивних народа, као и са Уставом ФБиХ.

Закон о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ предложили су по хитном поступку посланички клубови СДА, СББ-а, ДФ-а, СДП-а и делегат у Дому народа Предраг Којовић.

Ријеч је о законском приједлогу који рјешава проблем примјене изборних резултата након октобарских избора, а који је настао као резултат неспровођења одлуке Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића.

С обзиром да је ХДЗ БиХ против овог рјешења, Клуб Хрвата би у Дому народа могао покренути питање виталног националног интереса, о чему би онда требало да одлучује Уставни суд ФБиХ.

Влада Федерације БиХ је на данашњој хитној сједници, одржаној поподне у Сарајеву, утврдила мишљење којим је подржала Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ.