latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:14 | Аутор: СРНА

ПД ФБиХ: Усвојен закон о лијечењу неплодности

Представнички дом Парламента Федерације БиХ једногласно је усвојио Приједог закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом. Закон је усвојен без присуства посланика из Клуба ХДЗ БиХ-ХНС.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента ФБиХФото: klix.ba

Они се на ову сједницу нису вратили након паузе коју су тражили ради консултација због још једне ванредне сједнице Представничког дома, на којој би требало да буде разматран Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата федералног Парламента, а за коју сматрају да је заказана супротно пословнику.

"Ријеч је о приједлогу закона који је у супротности са Уставом БиХ, пресудом Уставног суда БиХ која се односи на начела легитимног представљања конститутивних народа и Уставом ФБиХ", наводи се у саопштењу Клуба ХДЗ БиХ-ХНС.

У саопштењу Клуба ХДЗ БиХ-ХНС наводи се да је циљ бошњачких политичких странака потпуно политичко десубјективизовање хрватског народа, те да одбијају да учествују у раду Представничког дома до изјашњавања Хрватског народног сабора БиХ.

Након краћих консултација чланова ужег колегијума одлучено је да сједница Представничког дома буде настављена без посланика ХДЗ БиХ-ХНС.

Шеф Клуба посланика ХДЗ 1990 Боро Кришто претходно је најавио да ће, након гласања о Приједлогу закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом, и они напустити сједницу, преносе федерални медији.

У наставку данашње сједнице посланици су усвојили и Нацрт закона о Уставном суду ФБиХ, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у ФБиХ.

Усвојен је и Нацрт закона о електронском потпису, за који је речено да је добра основа за увођење једношалтерског система код регистрације фирми.