latinica  ћирилица
20/06/2018 |  15:52 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Почела кампања "Нити једна брза вожња"

У прошлој години 60 лица погинуло је у саобраћају у Републици Српској. Најчешћи узрок је неприлагођена брзина. Тим поводом почела је кампања "Нити једна брза вожња", чији је циљ да се позитивно утиче на све учеснике у саобраћају.

У прошлој години у саобраћају је угашен живот најмање 60 грађана Републике Српске. На територији Српске у том периоду догодило се више од 9.600 саобраћајних незгода, што је за 1,5 одсто мање него у 2016. години. 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, рекао је да активности које се спроводе већ годинама дају солидне резултате када је ријеч о смањењу броја несрећа, те додао да је прошла година статистички била најбоља.

- Ова година је кренула још боље. У прва четири мјесеца имали смо добру статистику, али, нажалост, у мају се догодио поремећај који је то покварио - нагласио је Трнинић.

Осим неприлагођене брзине, не треба занемарити ни то да су алкохол и употреба мобилног телефона посебни непријатељи возача Српске, па тако и других учесника у саобраћају.

- На подручју Полицијске управе Бањалука имамо највећи број саобраћајних незгода, с обзиром на то да је у Бањалуци највише регистрованих возила и становника - каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Ауто-мото савез већ неколико година контролише брзину кретања на путевима, гдје је ограничење 50 и 60 километара на час, као и на ауто-путевима. 

- Имамо поражавајући резултат, поготово тамо гдје је ограничење 60 километара на час, које готово 60 одсто возача не поштује - рекао је Ранко Бабић, генерални секретар Ауто-мото савеза.

Кампању "Нити једна брза вожња" спроводе Министарство саобраћаја и веза, МУП, Ауто-мото савез, као и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.