latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

Ратификован споразум о новом имену Македоније

Македонски парламент данас је, без присуства опозиције, једногласно ратификовао споразум о новом имену Македоније. Споразумом је предвиђено да ново име те државе буде Република Сјеверна Македонија.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Владајућа већина је са 69 посланичких гласова, од укупно 120, усвојила коначни споразум по скраћеном поступку, чиме је окончан вишедеценијски спор Грчке и Македоније, јавили су македонски медији.

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов раније данас позвао је премијера Зорана Заева да покрене поступак за његову смјену, будући да неће подржати споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену којим се Македонија преименује у Републику Сјеверну Македонију.

"Позивам Заева да са двотрећинском већином /у парламенту/, која је неопходна за промјену Устава, одмах покрене поступак за утврђивање одговорности предсједника Републике. Мој став у односу на штетни споразум о имену јесте коначан и остаје непромијењен упркос пријетњама и притисцима", нагласио је Иванов.

Министри спољних послова Македоније Никола Димитров и Грчке Никос Коцијас потписали су 17. јуна споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену и стратешком партнерству између двије земље.