latinica  ћирилица
20/06/2018 |  11:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким на банкету са Сијем: Наши односи су без преседана

Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао је сјевернокорејском лидеру Ким Џонг Уну да његов састанак са америчким предсједником у Сингапуру представља “важан корак ка политичком рјешавању нуклеарног питања Корејског полуострва“.
Ким Џонг Ун и Си Ђинпинг - Фото: AP
Ким Џонг Ун и Си ЂинпингФото: AP

Си је навео и да се нада да ће Пјонгјанг и Вашингтон у потпуности примијенити оно што је договорено у Сингапуру.

Ким, који борави у дводневној посјети Пекингу, захвалио се кинеском предсједнику на подршци прошлонедјељном састанку са Доналдом Трампом.

Ово је трећа посјета Кима Кини ове године, што указује на значајно побољшање односа између двију земаља, наводи АП.

Сјевернокорејска агенција КЦНА је извијестила да је Ким током банкета истакао да се односи Пјонгјанга и Пекинга развијају у “специјалне односе без преседана“.

Кинеска државна ЧТВ приказала је јуче како је кинески предсједник Си Ђинпинг дочекао сјевернокорејског лидера, уз војне почасти, и са њим разговарао у Великом холу народа у Пекингу.

ЧТВ је извијестила да је Си рекао Киму да се кроз конкретне напоре релевантних земаља преговори око Корејског полуострва враћају на прави пут и целокупна ситуација се креће ка миру и стабилности.

Он је изјавио и да ће Кина увек имати конструктивну улогу у том процесу.

Кима и његову супругу Ри Сол Ју дочекали су Си и његова супруга Пенг Лијуан на свечаном банкету.

Експерти су навели да се очекује да ће Ким разговарати са кинеским лидерима о наредним корацима након прошлонедјељног самита са америчким предсједником Доналдом Трампом.

Кимова дводневна посјета Пекингу је начин да Кина истакне своју кључну улогу у напорима САД да Северна Кореја напусти свој нуклеарни програм, навела је америчка новинска агенција.

САД се дуго ослањала на Кину да искористи свој утицај на Сјеверну Кореју и доведе је за преговарачки сто, али до посјете долази када су везе између Пекинга и Вашингтона на испиту због трговинског спора.