latinica  ћирилица
20/06/2018 |  11:27 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Повећање подстицаја даје позитивне резултате

Повећање средстава подстицаја са 435.000 марака на милион 850.000 у области повртарске производње, у текућој години, уз обезбјеђена додатна средства за набавку система за наводњавање, већ даје прве резултате.

Све позитивно у аграру српске појединци желе зауставити преносом надлежности на ниво БиХ, али Српска нема намјеру дати било какву сагласност, рекао је предсједник Милорад Додик током сусрета са повртарима у Косјереву.

Позитивне трендове у аграру Српске појединци желе зауставити преносом надлежности на ниво БиХ заговарањем неопходности формирања државног министарства пољопривреде.

- Ми немамо намјеру да дамо било какву сагласност за то и то је наша јасна политика и сви они који су спремни да размишљају о томе и ово што се одлучује о пољопривредним стварима на нивоу БиХ је отето од нас и није могло на овај начин да се да али то је дио неке застарјеле праксе и мјењаћемо то у новом времену - истакао је предсједник Додик.

Многи повртари су поднијели захтјеве и за капиталне инвестиције.

Додатна сигурност за повртаре је и редовна исплата подстицаја производњи у текућој години.

- У овој години исплаћено је 10.260.000 КМ редовних подстицаја и 1.260.000 од укупно пет милкиона за наводњавање - подсјетио је Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.

У циљу повећања конкурентности домаће повтарске производње за наредну годину планирано је ново повећање нивоа подстицаја у овој области.