latinica  ћирилица
20/06/2018 |  09:21 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Обавjештајне агенције БиХ у служби радикалног ислама: Параџемати у наручју државе

У књизи "Епитаф за Босну", Џевад Галијашевић, стручњак на тему међународног тероризма, још 2017. године је предочио списак параџемата и вехабијских заједница у БиХ које представљају најозбиљнију безбједносну пријетњу не само по БиХ и Балкан, већ и Европу.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Стоп политичким харангама

Галијашевић наглашава да се те исламистичке базе налазе са обе стране ентитетске границе у БиХ.

- Неке од њих су Горња Маоча, између Сребреника и Тузле, Доња Дубница код Калесије, Доња Бочиња, између Маглаја и Завидовића, дјелови многих насеља око Сарајева, Мехурићи код Травника, Шерићи код Зенице, Подбријежје и Жељезно Поље код Зенице и многа друга, потпуно заштићена од било каквих истрага безбједносних агенција. Данас се та насеља називају параџематима и против њих нико не води борбу. Америчка амбасада и госпођа Морин Кормак, са једногодишњим курсом под покровитељством америчке глобалне коалиције за борбу против тероризма, мора схватити, да овакво саботирање борбе против тероризма је срамота подржавати и да ова земља и безбједносне прилике у њој захтјевају искрену опредијељеност за борбу против ДАЕШ-а и Ал Каиде - наглашава Галијашевић и објашњава да у пракси то значи много више активности на плану борбе против тероризма, али и не само то.

Различити аршини

Аутор "Епитафа за Босну" анализира и пресуде симпатизерима Исламске државе, Ал каиде, али и ратницима Нусра фронта.

- Свака осуда изречена, ратницима Нусра фронта, била је од годину дана затвора и може се отплатити новцем у Федерацији БиХ те у ствари значи пуштање на слободу. Ова тенденција уочљива је била БиХ у октобру 2016, када је изречена прва пресуда за финансирање терористичких активности, јавног потицања на терористичке активности те организирање и придруживање терористичкој групи у предмету "Ердић и други". Хусеин Ердић осуђен је на три и по, Мидхат Трако на годину и по, а Невад Хушидић и Мерим Кесеровић на по годину затвора - истиче Галијашевић.

- То значи и престанак полтичко-тужилачких харанги и злоупотребе безбједносних агенција посебно СИПА (безбједносне агенције БиХ) у политички мотивисаним и монтираним истрагама, у којима се документација из истраге доставља свом политичком шефу, Бакиру Изетбеговићу (бошњачком члану Предсејдништва БиХ). Оваква активност не заслужује похвалу него осуду у тренутку када се очекују, врло озбљни безбједносни изазови, нови избјеглички талас и најављени спектакуларни терористички удари на Европу, вјероватно и из Босне и Херцеговине. У цијелој Европи нема значајнијих радикалних исламских лидера нити организованије терористичке организације од ове која је у БиХ изграђивана задњих тридесет година нити, постоји, отворенија подршка са званичног нивоа овим организацијама као у БиХ, тачније у Сарајеву - истиче Галијашевић.

Зелена линија

Аутор књиге "Епитаф за Босну" каже још и да се већина вехабијских заједница у БиХ намјерно налази у близини магистралних путева.

- Индикативно је да се додатно праве нови путеви на подручју општина Горажде, Фоча, Калиновик, тачније на правцу тзв. зелене трансверзале која те вехабијске заједнице повезује са Санџаком и Косовом - тврди Галијашевић.

Вехабије и у Српској

Највећи број параџемата се налази на простору Федерације БиХ и то: Стијена, Брезичани, Хоџићи-Какањ, Побједа-Фетх, Бријешће Брдо 2, Касиндолска, Горња Махала, Куљани, Бара, Ошве, Калошевићи, Стрнокос - Зеница, Лијешница, Которско Доње, Горња Маоча, Горњи Рахић/Диздаруша, Чехаје 1, Село Грачаница, Стара Жељезничка станица Бихаћ, Кула-Тузла, Дубница, Делићи-Хукићи, те параџемати у Странанима и Клокоту. У Републици Српској је само једна параџематска заједница и то "Которско" код Добоја.

Према подацима Галијашевића, на простору Српске активно је више десетина вехабијских заједница. Највећа концентрација вехабија је забиљежена у Кривдића брду у општини Козарска Дубица, а затим и у селима Урије и Видорија, те Благај у општини Нови Град, Козарац, Хамбарине, Раковчани, Чараково, Пухарска и Петрово, општина Приједор, као и Дубраве и Орахова у општини Градишка. Вехабије су лоциране и у насељима Лишња и Доња Мравица у општини Прњавор, теслићком селу Каменица, Новоселији и Врбањи код Бањалуке, Шипрагама код Котор Вароша, Которском недалеко од Добоја, бијељинском насељу Јања, те у Локвањској Ријеци, Шепку, Зворничкој Каменици у општини Зворник, Коњевић Пољу, Глоговој и Церској у општини Братунац, сребреничком насељу Сућеска и у близини села Друм у општини Власеница.

Извор: www.vesti-online.com