latinica  ћирилица
20/06/2018 |  08:45 | Аутор: СРНА

Имовински картони судија и тужилаца на увиду јавности

Судије и тужиоци у БиХ, након вишегодишњег скривања имовине биће обавезни да своје имовинске картоне дају на увид јавности уколико Европа да зелено свјетло на Нацрт измјена правилника и Закона о Високом судском и тужилачком свјету, пишу "Независне новине".
Правосуђе - Фото: илустрација
ПравосуђеФото: илустрација

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија рекао је да је то предвиђено нацртом измјена и да ће се на сједници крајем овог мјесеца гласати о томе.

"То је много шири обим од објављивања информација, а између осталог подразумијева и њихову провјеру", рекао је Тегелтија и додао да ће измјене бити у том смјеру, уз малу напомену да многи имају став да садашњи Закон о заштити личних података онемогућава објављивање имовинских картона.

У Агенцији за заштиту личних података БиХ "Независним новинама" речено је да то није тачно и да су још раније давали препоруке да ти имовински картони буду доступни јер треба цијенити интерес јавности који каже да такве ствари не спадају под личне податке.

"Јавне личности, па и јавни службеник, треба да, ако постоји интерес јавности, учине доступним свој имовински картон. То смо до сада неколико пута говорили и не може бити лични податак колико зарађујеш, шта имаш", рекао је директор Агенције за заштиту личних података Петар Ковачевић.

Он је истакао да ово питање треба системски уредити да се зна ко управља тим подацима.

Лист наводи да су судије и тужиоци у БиХ и носиоци правосудних функција једини у региону који још скривају податке о имовинском стању, те да су у Хрватској, Македонији и Црној Гори ти подаци већ годинама доступни јавности.

Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ и члан Уставно-правне комисије која је закључком од Савјета министара тражила да подаци о имовинском стању судија и тужилаца буду јавно објављени, рекао је да би било нормално, морално и демократски да су ти имовински картони доступни јавности.

"Овако је очигледно да их крију и не желе да буду објављени. И сада не постоји никаква законска препрека да они буду објављени јер кад могу носиоци извршне и законодавне власти, зашто не би могли и они", додао је Продановић. /крај/бв/аб