latinica  ћирилица
19/06/2018 |  21:33 ⇒ 20/06/2018 | 11:24 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Приједлог СДС-а о акцизама је политиканство

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је приједлог СДС-а о измјенама и допунама Закона о акцизама политиканство, те истакла да није сигурна да им у томе партнери могу бити ХДЗ и СДА који су, такође, на власти.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да је Влада Српске свој дио посла урадила када је ријеч о одржавању свих аранжмана и обезбјеђивању неопходних услова за добијање средстава за изградњу ауто-путева.

- Урадили смо све да бисмо све те аранжмане одржале живим и да бисмо обезбиједили даље кретање, градњу... Ако неко хоће сада да то сруши - нека руши - рекла је Цвијановићева вечерас за АТВ, коментаришући приједлог СДС-а о стављању ван снаге закона којим су у децембру прошле године путарине повећане за 15 фенинга плус ПДВ.

Она је истакла да је гориво свугдје скупо, али да није у рукама Владе Српске да мијења цијену горива, осим на начин који је законски прописан.

Премијерка Српске је подсјетила да је у оквиру ресорних министарстава разговарано са дистрибутерима и да је договорено одређено смањење цијене горива која варира у различитим дијеловима Републике.

Она је нагласила да је повећање акциза утицало на прво повећање цијене горива, али да су остала повећања условљена цијеном нафте на глобалном тржишту.

Говорећи о протестима грађана незадовољних цијеном горива, Цвијановићева је нагласила да свако има право да изрази своје незадовољство на јасно прописане начине, али да нема право да тиме "зауставља живот грађанима који неће да протестују".

- Никада нисам видјела, нити је ико на планети, да неко може да заустави амбулантно возило. Шта да је неко умро чекајући само зато што неко хоће да прави перформанс од тога? - упитала је Цвијановићева.

Коментаришући однос представника институција Републике Српске и представника Српске на нивоу БиХ протеклих година, Цвијановићева је рекла да је Српска тражила и очекивала сарадњу, те да не прихвата одговорност за њено непостојање.

Она је истакла да је Влада упутила много дописа представницима Републике Српске на нивоу БиХ да не могу да доносе одлуке без сагласности Српске, али да никада нису добили адекватан одговор, те да су све њихове активности служиле за обрачун са институцијама и функционерима Републике Српске.

- Доносили су кључне одлуке, а да се нису са нама консултовали. Само политичком дилетанту или некоме ко не разумије шта је у интересу грађана пало би на памет да оде и усваја неки механизам координације у којем прописује шта раде институције Српске у којим областима и на који начин, а да се нису консултовали с нама, нити нас обавијестили да то усвајају - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су представници Српске који су на власти на нивоу БиХ блокирали процесе, да су потписали Реформску агенду у којој се наводи да треба приватизовати Електропривреду.

- То није наш политички став, то није став институција Републике Српске. Ко им је дао право да преузимају такве обавезе а да никога нису питали? - пита Цвијановићева.

Она је нагласила да никада неће прихватити тезу да је Сарајево надређено Бањалуци, што су покушавали показати представници Српске на нивоу БиХ, те оцијенила да је ово први пут да нема сарадње представника Српске на нивоу БиХ са институцијама Српске.

Цвијановићева је подсјетила на период када је СНСД био у власти на нивоу БиХ, али не и Српске, истичући да нису игнорисане институције Српске.

Она је навела да је у интересу грађана да представници Српске са оба нивоа добро функционишу и заједно трасирају пут без обзира што припадају различитим политичким гарнитурама.

- У интересу Републике Српске је да се уважавају ставови њених институција. Представници Српске, без обзира из које су партије, обавезни су када дјелују на нивоу Сарајева, због уставних надлежности, да поштују оно што је Бањалука, а то значи институције - истакла је Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а.

Она је поручила да се одсуство сарадње више никада не смије десити, јер је то погубно за Републику Српску и да СНСД жели да на ниво БиХ постави одговорне људе који ће поштовати уставне надлежности Српске.

- Имали смо ситуацију у којој предсједник Републике /Милорад Додик/ у неким кључним моментима за Српску позива све представнике политичких партија. Предсједник СДС-а Вукота Говедарица тражи од предсједника Српске написмено дневни ред, а онда оде код /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића без икаквог дневног реда. Са њим, као чланом Предсједништва БиХ, може да држи састанке, а овдје не може са предсједником Српске - истакла је Цвијановићева.

Она сматра да је поражавајуће и за осуду то што представници Републике Српске на нивоу БиХ игноришу институције Српске само зато што су опозиција у Српској.