latinica  ћирилица
19/06/2018 |  19:12 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Сенегалци шокирали Пољаке!

Репрезентација Сенегала наставила је низ изненађујућих резултата на Свјетском првенству савладавши Пољску у другом мечу групе Х – 2:1 (1:0).
Свјетско првенство 2018. - Фото: Screenshot
Свјетско првенство 2018.Фото: Screenshot

Повратници на Мундијал, још од 2002. и шампионата у Јапану и Јужној Кореји, најавили су да би могли да буду изненађење турнира, а и те како се може рећи да су потпуно заслужено стигли до великог тријумфа и огромна три бода.

Занимљиво је да су и прије више од деценију и по такође славили, тада над актуелним првацима планете Французима, док побједа Јапана над Колумбијом (2:1), у првом мечу дана, у потпуности мијења очекивања у овој групи.

Посебно, јер у наредној рунди Колумбијци играју са Пољацима.

Ипак, колико год су Африканци заслужено стигли до тријумфа мора се истаћи и да су имали огромну дозу среће прије водећег поготка у 37. минуту, јер је ударац Идрисе Геја два пута на путу до мреже мијењао правац.

Пољаци тако још од 1986. нису сачували мрежу у уводном мечу, а епитет трагичара понио је Тијаго Ћонек, поставши уједно први Пољак који је постигао аутогол на Мундијалу.

Тим резултатом се отишло на одмор, а претходно се видјела доминација физички надмоћних Африканаца, као и јалови напади Пољака, али не и превише квалитетан фудбал свеукупно.

Ни друго полувријеме није донијело промјену у односу снага на терену, а просто је невјероватно колико су добро Сенегалци заустављали све покушаје ривала, једне од најефикаснијих селекција Европе.

Препустили су иницијативу и чекали шансу да муњевитом контром и дефинитивно ријеше дуел, што се на крају и обистинило послије тачно часа игре.

М'Баје Нијанг искористио је несмотреност Јана Баднарека и голмана Војчеха Шченсног, као и чињеницу да по правилима више не мора да чека знак главог арбитра како би се вратио на терен послије указане помоћи – први стигао до лопте на четрдесетак метара, пребацио истрчалог чувара мреже Јувентуса и практично се ушетао у гол.

Све што су изабраници Адама Навалке успјели да ураде до краја јесте почасни погодак преко Криховјаха у 86. минуту, али су момци Алијуа Сисеа издржали до краја и велико славље могло је да почне.