latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:09 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Жестоке осуде на изјаву лидера и посланика ДФ-а Жељка Комшића

Српски посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ жестоко су осудили изјаву лидера и посланика Демократске фронте Жељка Комшића, који је уговор бањалучког "Космоса" и Министарства одбране Србије назвао "наоружавањем сепаратистичког режима Милорада Додика".

Комшићу замјерају то што тако није реаговао када су и предузећа намјенске индустрије из Федерације сарађивала са Србијом.

Алијином "Златном љиљану" засметала је најављена ревитализација бањалучког "Космоса". У уговору о ремонту дијела ракетних система за потребе Војске Србије, Жељку Комшићу се причињава наоружавање "режима" Милорада Додика.

У чисто, пословном аранжману који ће уз постојећих 186 радника запослити најмање још 40, само Комшић види намјеру Војске Србије да дејствује у БиХ.

"Врло добро знамо како су се та дејства у прошлости манфистовала геноцидом и етничким чишћење. Позивам Предсједништво БиХ на хитну реакцију", каже Комшић.

Увредљивом изјавом, на граници дипломатског скандала, Комшић је себи обезбиједио статус "јастреба" на бошњачкој политичкој сцени, раме уз раме с Бакиром Изетбеговићем, који је раније запријетио хаубицама, пушкама, ракетним системима, произведеним на територији Федерације.

"Радићемо то за тржиште, али и за не дај Боже", говорио је лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Комшић не види да у Горажду, Витезу, Травнику, Сарајеву "цвијета" намјенска индустрија, да из године у годину расту приходи од продаје оружја у Федерацији зато и не поставља питање федералним властима, зашто британске власти траже истрагу о продаји 30.000 метака Саудијској Арабија.

"Компаније из намјенске индустрије у Федерацији обилато сарађују са предузећима из Србије и умјесто да градимо добре односе ова изјава која је, понављам, острашћена, не доприноси добросусједским односима и додатно ремети односе у БиХ", наводи Борислав Бојић, замјеник предсједавајућег заједничке комисије у ПС БиХ (ДНС).

Иако Споразум о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије омогућава сарадњу у области привреде, што у суштини и представља уговор потписан између "Космоса" и МО Србије, забрињава "галама" о наоружавању "режима" Милорада Додика.

Неодољиво подсјећа на јефтин спин о наводном прекомјерном наоружавању полиције Српске.

"Знамо ми да Комшић нема добре намјере када су упитању Срби и Српска. Не смета Комшићу производња оружја у 13 фабрика намјенске индустрије у Федерацији, њему смета што у Српској раде три фабрике и њих би да угаси, вријеме му је да кажемо, доста" рекла је Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану ПС БиХ (СНСД).

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прошле године из БиХ продато је оружја и муниције у вриједности од 193 милиона марака. Главни извозници су државна и приватна предузећа из Федерације док су компаније из Српске извезле тек један милион војног наоружања. Дебаланс на штету Српске је очигледан.