latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:26 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Зворник: Свршеним основцима на располагању широк спектар образовних профила

У средњим школама у Републици Српској у току је упис ученика који имају мање од 60 бодова. Други уписни рок је од 3. до 13. јула.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић позвао је ученике да бирају занимања која дају могућност да се након школовања запосле.

Свршеним основцима у Зворнику на располагању је широк спектар образовних профила.

У двије средње школе планиран је упис 19 одјељења. Мјеста има за 456 ученика.

Ученица Бранкица Дамјановић каже да је предала папире за куварску школу. Нада се да ће бити примљена, јер је то изабрала и то је како истиче занима. 

"Двоумила сам се између гјезичке гимназије и економске, па сам ипак изабрала економску, јер мислим да послије тога могу уписати неки бољи факултет", прича ученица Тијана Михић.

Највеће интересовање у СШЦ је за језичку гимназију, а у односу на претходне године опало је интересовање за медицинску школу. Чињеница је да ће ученика бити мање.

Биљана Писић директорка Средњошколског центра "Петар Кочић" Зворник каже да имају мјеста готово у свим занимањима, чак је изненађујуће да и у медицинској струци у лабораторијско-санитарним техничарима остало пет мјеста.

"Евидентно је да је иначе прилив дјеце из основних школа мањи", рекала је Писићева.

У Техничко школском центру задовољни су одзивом ученика у јунском року.

Горан Грујић директор Техничко школског центра Зворник истиче да је највеће интересовање из прегледа документације за занимање хемијски техничар, мада се доста тражи и техничар електроенергетике, техничар рачунарства, варилац.

Резултати уписа ученика биће познати 22. јуна и објављени на сајту и огласним таблама школа.