latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:26 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Дистрикт Брчко: Проблеми малих и средњих предузећа

Проблеми малих и средњих предузећа у Дистрикту Брчко су недостатак стратегије и недовољно и неадекватно финансирање након регистрације, тврде економисти.

Више је, кажу, разлога који онемогућавају повољна кредитна средства за отварање ових предузећа.

Брчко је једино у БиХ у којем је друштвена својина постала имовина Дистрикта, па је такозвано право коришћења нестало, што такође отежава отварање малих и средњих предузећа.

Шаћир Рахман директор ЗЗ "Брка", Брчко каже да је то оно што онемогућава повјериоце да наплате своја потраживања, односно они, који имају право да упишу право власништва, као што је то случај у ентитетима.

Банке су традиционални и углавном једини начин до доласка средстава за мала и средња предузећа. То је углавном тешко, и у западним земљама скоро превазиђено, јер су камате превисоке. И Гарантни фонд у Брчком, ради на сличан начин, због чега је заиснтересованих за њихова средства све мање.

Алма Абаџић из пододјељења за мала и средња предузећа у Влади Дистрикта истиче да су та средства практичнио недоступна и са покушавају да нађу алтернативне изворе финансирања, који ће омогућити лакши улазак на тржиште.

Мала и средња предузећа одавно у земљама ЕУ и у Швајцарској, за почетни капитал обраћају се алтернативним системима финансирања.

Став струке је да је потребна стратегија, коју ће обаевезно пратити модерни системи финансирања. Без њих, кажу, неће бити значајнијег помака за опстанак, опоравак и перспективу малих и средњих предузећа и у Брчком.