latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:54 | Аутор: СРНА

Предложен закон о изборним јединицама, ХДЗ против

У Парламент Федерације БиХ данас је упућен Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата у федералном парламенту.

Приједлог су у парламентарну процедуру упутили шефови клубова странака у Парламенту ФБиХ - СББ Насир Бегановић, СДА Исмет Османовић, СДП Елвир Карајбић, ДФ Џенан Ђонлагић, те Денис Грац у име Наше странке.

Овим приједлогом закона се, како се наводи, рјешава избор делегата у Дому народа Парламента ФБиХ, а у овим странкама очекују да би сутра могла да буде одржана тражена ванредна сједница посвећена овом законском акту, преносе федерални медији.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Јозо Багарић изјавио је да је против ове опције јер не жели да крши уставе БиХ и ФБиХ, те напоменуо да је то питање у надлежности БиХ и изборног законодавства.

Он је оцијенио да "постоји свебошњачко јединство против Хрвата", наводећи да, у случају да је то тако, Хрвати имају спреман одговор, те најавио предузимање свих правних могућности.

Шеф Клуба посланика СББ-а Насир Бегановић рекао је да су као пробосанска и патриотска странка оцијенили да би евентуална блокада до које би могло доћи након избора нанијела штету ФБиХ, те да су због тога одлучили да подрже тај закон.

Шеф Клуба посланика СДА Исмет Османовић рекао је да очекује од ХДЗ-а и других странака с хрватским предзнаком да се укључе у расправу о закону и понуде компромисно рјешење.

Шеф Клуба ДФ-а Џенан Ђонлагић је нагласио да је, према Изборном закону БиХ, Парламент ФБиХ обавезан да има овакав закон, те да текст закона који су предложили испуњава принципе пресуде донесене по апелацији Боже Љубића