latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:35 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Представници четири општине разговарали о заштити ријеке Уне

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа ће на терену дати подршку општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица да би било спроведено све што је Влада Републике Српске предвидјела у вези са проглашавањем претходне заштите ријеке Уне, истакао је представник Завода Драган Ковачевић.
Нови Град: Ковачевић - локалне заједнице - Фото: СРНА
Нови Град: Ковачевић - локалне заједницеФото: СРНА

Ковачевић каже да у ове четири локалне заједници постоји воља и жеља да се реализују потребне активности до проглашења парка природе Уна.

"Спремни смо да подијелимо са њима своја искуства и сазнања да би биле сачуване на терену идентификоване вриједности", рекао је Ковачевић након састанка у Новом Граду са представницима ове четири локалне заједнице.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач каже да је ова општина иницирала састанак да би се усагласиле и координисале активности.

"Рјешење о претходној заштити ријеке Уне претпоставља заштиту трећег степена и односи се на заштиту седре, флоре, фауне, вегетације и пејзажа. Данас смо усвојили закључке који треба да координишу активности надлежних министарстава и јавне установе `Воде Српске` и надлежности локалних заједница", рекао је Лукач.

Он је навео да је један од закључака да се формира радна група коју ће чинити представници четири локалне заједнице, а која ће бити задужена за комплетан поступак заштите током двије године, до проглашавања парка природе.

Лукач каже да је данас договорено да општине Нови Град, Крупа на Уни, Костајница и Козарска Дубица на границима својих територија таблама означе да је ријеч о подручју будућег парка природе.

Начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове у Козарској Дубици Даријан Бабић каже да је став ове локалне заједнице да што прије треба кренути у реализацију закључака.

"Мишљења смо да треба што прије формирати радну групу с циљем да очувамо постојеће стање у ријеци Уни, можда је требало и раније да се све ово ради, али сада треба да учинимо све да не дође до девастације у наредном периоду", каже он.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске покренуло је поступак проглашавања претходне заштите подручја ријеке Уне, узимајући у обзир чињенице да постоји опасност да ће, у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској, подручје ријеке Уне бити озбиљно угрожено.

На захтјев овог министарства, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа израдио је стручно мишљење за претходну заштиту ријеке Уне.