latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:02 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од формирања Челиначке бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-капели у порти Храма Светог архангела Гаврила у Челинцу је обиљежено 26 година од формирања Челиначке лаке пјешадијске бригаде, чијих је 105 припадника дало живот за одбрану Републике Српске.

Парастос за погинуле борце служио је протојереј Радивоје Вујанић, који је истакао да је Челиначка пјешадијска бригада имала изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила Србе на овом подручју и помогла у одбрани Републике Српске.

Предсједник општинске Борачке организације Далибор Вујичић истакао је да су пали борци у Републику Српску уградили оно највредније, своје животе.

"Република Српска је светиња и њу морамо чувати. У одбрамбено-отаџбинском рату смо били јединствени и сложни, а ту слогу морамо показати и у данашњим временима", рекао је Вујичић.

Челиначка лака пјешадијска бригада основана је у јуну 1992. године. Према ријечима начелника штаба бригаде Гојка Тешића, највише времена су провели у одбрани "Коридора живота" на подручју мјесне заједнице Крепшић код Доњег Жабра.

"Боравили смо и на ратиштима на подручју Котор Вароша, Посавине, Теслића, Бихаћа, Гламоча и Мркоњић Града, а оно што смо стекли у рату неопходно је да данас сачувамо у миру како би омогућили нашим потомцима да живе у слободној Републици Српској", нагласио је Тешић.

Вијенце у спомен-капели положиле су делегације Челиначке лаке пјешадијске бригаде, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, општинске Борачке организације, општине Челинац, мјесне заједнице Крепшић и породице погинулих бораца.