latinica  ћирилица
19/06/2018 |  12:11 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

У овој години повећање запослености и просјечне плате

У БиХ се у овој години може очекивати раст броја запослених за 2,7 одсто на годишњем нивоу, као и раст просјечне плате од 1,9 одсто, наводи Дирекција за економско планирање БиХ у билтену "Аутлук перспективе".
Раст - Фото: илустрација
РастФото: илустрација

Из Дирекције наводе да је према подацима за јануар ове године број регистрованих незапослених лица у БиХ мањи за седам одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Као и претходних година, интензитет раста броја запослених лица, али и плата знатно ће бити детерминисан пословним амбијентом у БиХ односно у региону, а према пројекцијама Европске комисије очекује се постепено смањење стопе незапослености у овој години.

Осим тога, ниво инвестиција и обим спољнотрговинске активности у БиХ могао би утицати на креирање радних мјеста, односно интензитет запошљавања, гдје се уз раст потражње и бољи пословни амбијент очекују веће могућности запошљавања.

Дјелатности које запошљавају највећи број лица у БиХ као што су трговина и индустрија могле би и у овој години дати знатан допринос запошљавању, односно обим пословне активности у наведеним областима утицаће на стопу раста броја запослених лица.

У периоду 2019-2021. године, према пројекцијама Дирекције за економско планирање БиХ, може се очекивати раст стопе запослених лица између 2,5 до 2,6 одсто на годишњем нивоу, као и раст нето плата у том периоду за 2,4 до 2,8 одсто на годишњем нивоу.

У посматраном периоду очекује се раст обима инвестиција, трговине, индустријске производње, што би требало имати позитиван утицај на запошљавање и плате у БиХ.

И ниво спровођења структурних реформи у БиХ утицаће на интензитет смањења стопе незапослености, што је поред претпостављеног економског раста један од битних фактора за остварење пројекција на тржишту рада и креирање нових радних мјеста.