latinica  ћирилица
19/06/2018 |  09:24 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

БиХ "изгубила" 3,4 милијарде марака од почетка примјене ССП-а

Од почетка примјене привременог Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ до краја прошле године, због смањења и на крају укидања царина за робу из ЕУ, БиХ је "изгубила" 3,4 милијарде КМ или у просјеку око 385 милиона КМ годишње, пишу "Независне новине".
Пад - Фото: илустрација
ПадФото: илустрација

Лист наводи да је 2008. године, када се на робу из ЕУ плаћала царина, БиХ по том основу прикупила 651 милион КМ, а већ сљедеће, када је почела примјена привременог ССП-а, свега 346 милиона КМ.

Даље, из године у годину приходи од царина су падали, а, очекивано, најмање је прикупљено у 2013. години, када су у потпуности укинуте царине, и то свега 216 милиона КМ.

Треба нагласити и то да цијене тих производа, и поред укидања царина, уопште нису падале, како су тада причали надлежни, већ су остале мање-више на истом нивоу и готово сви су сагласни да БиХ није имала никаквих користи спровођењем ССП-а, пишу "Независне новине".

"Тада је био велики притисак ЕУ да прихватимо тако нешто и то смо и урадили уз ону причу да ће нама бити боље, а на крају смо се довели у прилично незавидну ситуацију. Нисмо подигли ниво конкурентности и жртва смо тог процеса", рекао је професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац.

Он је додао да се у то ушло "грлом у јагоде", и не само када је у питању укидање царине, јер све то није пратила озбиљна унутрашња политика која би амортизовала све то.

"Наша бирократија је ишла логиком - рекли су то из ЕУ и сигурно је за нас то добро", истакао је Радивојац.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић оцијенио је да је са царинама "требало затезати".

"Ми смо то прихватили, а видимо да још задуго нећемо ући у ЕУ. Тада је била прича да кад укинемо царине, добијамо приступ неким фондовима, од чега, као што видимо, нема ништа", напоменуо је Васић.

Према његовим ријечима, једноставно смо технолошки заостали и јачањем конкурентности то нисмо могли надомјестити.

"Пуно горе од губитка новца по основу царина је уништавање неких грана индустрије и привреде", упозорио је Васић.

Он је као примјер навео индустрију меса.

"Осим пилетине, практично и не постоји индустрија меса, јер је укидањем царина тржиште преплавила увозна роба с којом се домаћи произвођачи нису могли носити", закључио је Васић