latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:43 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Гдје се зауставила истрага о покушају убиства Вучића у Сребреници?

Ускоро ће трећа годишњица како је у Меморијалном комплексу Поточари, док је одавао почаст страдалима у рату, брутално нападнут тада, премијер Србије Александар Вучић. Три године касније нико кажњен није, ни за напад нити за бројне безбједносне пропусте! Умјесто заслужених санкција, министар безбједности Драган Мектић "глупошћу" назива очекивања јавности од српских званичника у бх. власти, да бар инсистирају на кажњавању нападача и налогодаваца.

Данима након што је уз ратне покличе и позив на линч, страни државник брутално нападнут каменицама, флашама и ципелама, бх. полицајци су гледали видео снимке и фотографије, препознавали нападаче, са замахнутим рукама и каменицама у њима - никад демобилисане припаднике муслиманских ратних јединица Бисери и Црни лабудови из Тешња, Сребренице, Сарајева, појединце из сарајевске Антидејтон групе са искуством насилног организовања попут талачке кризе на Мариндвору, острашћене навијачке групе....

Јавност је, толерантно, прво збрајала дане од поточарске бламаже. Потом седмице и мјесеце! На ред пристигле и године! Но, риплијевски нико кажњен није! А све снимљено! И тврдили су, тих јулских дана најгрлатији и "најпозванији" - задокументовано! 

- То није питање за мене. То је питање за службе које нису под ингеренцијом Предсједништва, него Савјета министара. Од директора СИПА па тако даље, да не набрајам, имате сасвим добро структурисану вертикалу српских кадрова - говорио је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић прије двије године.

Но, "вертикала" српских безбједњака мудро је ћутала! Први на врху, Драган Мектић, је чак девет мјесеци "чекао" да бошњачки кадрови у Независном полицијском одбору "исполирају" поточарску биографију Мирсада Вилића, директора Дирекције за координацију полицијских тијела, који је уочи напада разоружавао и редуковао Вучићево обезбјеђење.

Вилићу, са "исполираном" биографијом, Мектић је, да ли и на основу поточарских "заслуга", још један директорски мандат додијелио. А данас тврди како је он погрешна адреса за питања о истрази варварског напада на српског премијера.

На питање када је посљедњи пут на сједници Савјета министара расправљано о томе, Мектић је одговорио:

- Шта ћу расправљати кад је ствар у Тужилаштву. Ми смо доставили извјештај о почињеном кривичном дјелу са идентификованим особама. Чини ми се да је око шест особа пријављено. То је достављено у Тужилаштво, а питате ме кад смо о томе на Савјету министара расправљали. То је глупост године за мене.

"Заборавио" је, случајно или намјерно Мектић, да је Тужилаштво готово одмах обуставило истрагу против двојице од шест споменутих лица са списка "задокументованих"! Ваљда су њихова поточарска (не)дјела била тако "добро" задокументована!? "Заборавио" је и да је један од њих, упућени су тврдили, у рату био припадник чете Црни лабудови, исте са чијим се ратним командантом Зејдом Дукменићем, Мектић фотографисао током фитнес сеанси. Заборавио и да је Тужилаштво БиХ, од безбједносних агенција у вертикали на чијем је врху Мектић, додатне доказе тражило. Баш као што је "заборавио" најаву оваквог исхода истраге поступајућег тужиоца Исмета Шушкића.

Наиме, већ тих јулских дана, Шушкић је "знао" да га чека комплексна истрага, од које "не очекује много", и све је то пред час "заборавним", час "ћутљивим" министром саопштио! Ћутолози су, у међувремену постали и, обично говорљиви, српски посланици у несталној парламентарној већинској коалицији. Питање истраге о нападу на српског премијера већ мјесецима се не спомиње ни у парламентарним клупама. 

- Просто је несхватљиво да три године након тога немамо никакав помак. Или бар да имамо информацију од надлежних служби да је нешто урађено, шта год то било. Или, ако ништа, информацију да ништа није урађено и да не можемо то ријешити - каже Момчило Новаковић, посланик ПДП-НДП у Представничком дому БиХ.

- Уколико је то толико компликовано, предлажем да дођу студенти друге године права или криминалистике из Боеграда да им помогну у Сарајеву - каже Зоран Драгишић, професор безбједности из Београда.

Узалуд понуда - Сарајево "помоћ" не жели! Ни српски званичници у хијерархијској бх. вертикали не желе, не смију или неће да истрају на кажњавању починилаца и наредбодаваца покушаја убиства високог државника сусједне земље! Да ли би било другачије да није ријеч о Александру Вучићу?