latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:19 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Мигранти више неће да чекају; Безбједносна ситуација нарушена

Мигранти смјештени у Великој Кладуши организовано су данас кренули према Хрватској, желећи тако да се домогну Европске уније. У томе су их спријечиле јаке полицијске снаге, удаљене 200 метара од граничног прелаза Маљевац, који је због миграната био затворен. И поред тога што је Министарсто безбједности тврдило да мигрантски проблем не постоји, Савјет министара одржао је неколико сједница посвећених овом проблему и тек данас закључио да је безбједносна ситуација нарушена.

Мигранти више неће да чекају. Велики број њих, смјештен у кампу у Великој Кладуши, организовано се упутио ка Хрватској. Тамо су их дочекале јаке полицијске снаге.

- Обавијештени смо јутрос да је око 150 миграната кренуло према граници Велика Кладуша-Маљевац. Наши гранични службеници су одблокирали гранични прелаз и мигранти су кренули ка камповима код Велике Кладуше - рекао је Анел Рамић, министар унутрашњих послова Унско-санског кантона.

Безбједносна ситуација у БиХ је нарушена, признаје министар безбједности Драган Мектић, нарочито након случаја убиства мигранта из Марока. Тражи од Владе Федерације да му уступи објекат Агрокомерца у Великој Кладуши и касарну Ушивак у Хаџићима, за нови смјештај миграната.

- Потребно је да сви мигранти који се налазе у БиХ имају иобезбијеђен смјештај, а онда нам је лакше да на једном мјесту све то контролишемо и пружамо помоћ - рекао је Мектић.

Рамић и Мектић постигли су договор да се најагресивнији мигранти и извршиоци кривичних дјела смјесте у центар Салаковац, гдје су за такве случајеве припремљене ћелије. Међутим, из Салаковца данас вијест да је тамо избоден још један мигрант.

На подручју Унско-санског кантона сада је око 2.700 миграната и тај се број из дана у дан повећава, кажу у кантоналном МУП-у. Без оптималних услова за живот у БиХ, мигранти постају нервозни и све више улазе у сукобе.

- Авганистанци су дошли у камп и тукли нас. Не знамо зашто. Мени су опасно повриједили стопало - каже Али, мигрант из Пакистана.

У Дому здравља Велика Кладуша дневно прегледају и 50 миграната.

Грађани су у сталном страху. Кажу, туче, насилничко понашање и крађе у Великој Кладуши постале су свакодневица, а врхунац је било недавно убиство 24-годишњег мигранта из Марока. Најгоре је, тврде, ноћу.

Из општине Велика Кладуша истичу да је стуација кулминирала. За сутра је заказана и тематска сједница Општинског вијећа.

- Чињеница да је држава заказала у самом старту- од начина прихвата, па до тога шта даље с њима и тако већ пола године. Не говоримо о 10 или 15 дана. Било је довољно времена да се неки план на нивоу државе направи, а ми то немамо - каже Елвира Абдић Јеленовић, предсједница Клуба одборника Лабуристичне странке у Општинском вијећу општине Велика Кладуша.

Закључно са 17. јуном, у БиХ су регистрована 6.643 мигранта, од којих је намјеру за азил изразило 6.014, док је захтјев за азил поднијело њих 611.