latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:02 ⇒ 19/06/2018 | 08:02 | Аутор: РТРС

Акцизе поново горућа тема

Акцизе су поново врућа тема коју је, по хитној процедури, бх. парламентарцима сервирао СДС. Сутра ће бити познато и да ли ће се за два дана на дневном реду Представничког дома наћи тај приједлог или готово идентичан Независног блока, о укидању 15 фенига путарина. Готово је извјесно да ће и наредна сједница бити сцена за убирање политичких поена.

Повећање акциза на гориво ступило је на снагу у фебруару, али готово свакодневна поскупљења проузрокована су значајним повећањем глобалних цијена нафте од почетка 2018. године. На то указују и из Делегације ЕУ, напомињући да са глобалним кретањима нису повезане акцизе. Чињеница јесте да је у Републици Српској најјефтиније гориво у региону, па СДС-ову жељу да се уз хитну процедуру обезбиједи већина за укидање акциза у СНСД-у оцјењују као покушај креирања хаоса.

- Мислим да је ријеч о популизму и предизборним активностима СДС-а. Имамо информацију да странци креирају кампању СДС-а која функционише на принципу диктата - каже Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому БиХ и додаје да је највећи проблем то што су средства заробљена и што грађани не могу да виде ефекте.

На исти проблем указује и НДП-ов Момчило Новаковић. Нада се да ће незадовољство јавности све већим цијенама горива навести и оне који су за акцизе гласали да се предомисле.

- Јасно је као дан да је та одлука злоупотребљена од дистрибутера, јер екстра марже по закону нису дозвољене - каже Новаковић.

У СДА су без коментара. Став ће, кажу, заузети тек сутра и то након сједнице Комисије за финансије и буџет.

ХДЗ је јасан- раније рјешење је системско и неопходно.

- Ми смо учествовали у Закону о акцизама и подржали га. Све што би мислили другачије предложили би - каже Борјана Кришто, члан Колегијума Представничког дома БиХ /ХДЗ/.

Подршку СДС-овом приједлогу дао је Независни блок и СДП, потврдио је то посланик овог блока у ПС БиХ Сенад Шепић.

Шеф Клуба СДП-а у ПС БиХ Саша Магазиновић каже да није видио приједлог, али да "заслужује пажњу уколико је коректно уређен".

У ватреном препуцавању у Федерацији БиХ, гдје су цијене горива у односу на Републику Српску и даље знатно веће, најжешће су оптужбе управо на релацији СДП-СДА. Новалића и његову Владу из СДП-а питају зашто је у ФБиХ заустављена градња путева, док се истовремено гради у Републици Српској? Оптуживања и препуцавања обиљежиће, несумњиво, и предстојеће засједање бх. Представничког дома.