latinica  ћирилица
18/06/2018 |  16:09 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза - план геостратешких процеса

Црна Гора не може да прихвати већи број миграната, а оснивања кампова угрозило би националне интересе, безбједност и стабилност државе, изјавио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.
Небојша Медојевић (Фото: Nspm.rs) -
Небојша Медојевић (Фото: Nspm.rs)

Он је истакао да је мигрантска криза посљедица добро планираних геостратешких процеса, гдје се мале и слабе државе не могу носити са свим безбједносним ризицима.

- Мала Црна Гора нема капацитете, нити ресурсе да управља и контролише више хиљада миграната који угрожавају безбједност великих и озбиљних држава као што су Њемачка и Аустрија - оцијенио је Медојевић, тврдећи да на сјеверу Грчке чека 50.000 миграната да се отвори рута према Црној Гори.

Он је навео да безбједносне службе Црне Горе нису у стању да се суоче са веома озбиљним безбједносним ризицима које са собом доноси више хиљада миграната.

Медојевић је у саопштењу навео да црногорске службе немају информације о мигрантима, њиховим везама са терористичким организацијама, изворима финансија, стварним мотивима миграција и политичким циљевима.

Сматра да у тренутку када 60 одсто грађана Црне Горе живе испод или на линији апсолутног сиромаштва, потпуно је, како каже, сулудо и неразумно прихватити и финасирати хиљаде миграната.