latinica  ћирилица
18/06/2018 |  16:05 | Аутор: СРНА

Богданић: Планирана набавка апарата за типизацију ткива

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Бањалуци да је планирано да за здравствени систем Српске буде набављен апарат за типизацију ткива, који је неопходан за увођење трансплантације према стандардима европске донорске мреже Евротрансплант и да би требало да договор буде постигнут врло брзо.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је новинарима у Бањалуци рекао да је о томе разговарао и са предсједницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић и да неће бити проблем да се финансира тај пројекат, који није био планиран, јер је стање са буџетом веома добро.

- Потрудићемо се да урадимо што се прије и више може. Нашли смо модел и мислим да смо близу рјешења да преко Аустрије уђемо као Република Српска у трансплантациону мрежу земаља које су у Евротранспланту и мислим да је то проблем на коме треба и морамо много више радити - нагласио је Богданић.

Богданић је навео и да је у Српској у протеклом периоду набављено шест санитетских возила.

- Она се много користе и можда се недовољно добро одржавају. Због тога смо набавили шест санитетских возила. Имали смо договор са Владом Србије за набавку одређеног броја возила, али то се није догодило јер је дошло до промјена министара у Влади Србије - подсјетио је Богданић.

Он је навео да то није огромна ставка, а да су у значајном дијелу и локалне управе, односно начелници учествовали у набавци, попут Градишке и Прњавора.

- Стање је боље него што је било, али сигурно треба радити да би се стање са санитетским возилима побољшало - рекао је Богданић.

Он сматра да су овако конципирани домови здравља и пружање хитне медицинске помоћи, поготову транспорта, нешто о чему ће се морати размишљати и разговарати у наредном периоду.

- Можда би било боље да имамо јединствен сервис за превоз пацијената и онда не би било потребе да возила "шетају" и праве додатне километре. Ако би се управљало из једног центра сигурно би се то поједноставило и појефтинило, а информатизације ће допринијети лакшем управљању у здравству - оцијенио је Богданић.