latinica  ћирилица
17/06/2018 |  20:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Сеул и Вашингтон ускоро отказују маневре

Јужна Кореја и САД ће сљедеће недјеље објавити одлуку о отказивању заједничких војних вјежби, јавила је јужнокорејска агенција Јонхап.
Војни маневри у Јужној Кореји (архив) - Фото: АП
Војни маневри у Јужној Кореји (архив)Фото: АП

Одлука о суспензији односи се само на обимне војне маневре, али не и на рутинске вјежбе, навели су исти извори, али су истакли да ће заједничке вјежбе бити обновљене уколико Сјеверна Кореја не буде испунила своје обавезе о денуклеаризацији.

Амерички предсједник Доналд Трамп је у уторак, послије самита са сјевернокорејским лидером Ким Џонг-уном, у Сингапуру, изјавио да треба прекинути "ратне игре" које су "провокативне и скупе".

- Војне власти Јужне Кореје и САД су у блиским контактима у вези са заједничким вјежбама за које је Трамп рекао да жели да их прекине. Сљедеће недјеље, министарства одбране Јужне Кореје и САД ће заједнички објавити резултат тих дискусија - рекао је извор Јохнапа, који је желео да остане анониман.

Трампово помињање "ратних игара", према истом извору, могло би да се односи на обимне годишње маневре, као што су "Кључна одлучност" у прољеће, и "Улчи-Чувар слободе" на љето.

Прошле године је 17.500 америчких и више од 50.000 јужнокорејских војника учествовало на маневрима "Улчи-Чувар слободе".

У Јужној Кореји је стационирано око 28.500 америчких војника, што је насљеђе Корејског рата, завршеног 1953. године.

Сеул и Вашингтон су још 1992. године, у вријеме тадашњег дијалога са Пјонгјангом, отказале вјежбе "Тимски дух", али су их наредне године обновили.