latinica  ћирилица
17/06/2018 |  19:26 ⇒ 18/06/2018 | 10:30 | Аутор: РТРС

Заједничка српска листа отворена за све странке

Клуб посланика СДС-а у Представничком дому ПС БиХ данас ће, у парламентарну процедуру, упутиити измјене Закона о акцизама, по хитном поступку. А Србе у ФБиХ највише занима - шта ће бити с најављеном заједничком српском листом, која би им гарантовала мандат у федералном парламенту.

Свим странкама, које су регистроване у Српској, а имају изабране представнике у ФБиХ, врата за улазак у српску листу широм су отворена, кажу у СНСД-у. Све је, каже СНСД-ов извршни секретар за ФБиХ, дефинисано на састанку у Бањалуци, на којем су пруисуствовали и поједини представници СЗП-а.

- Тада смо се договорили да СНСД, као један од иницијатора за формирање српске листе и као највећа српска странка која је најдуже присутна у ФБиХ, са још двије политичке странке преда и региструје заједничку српску листу, те да након тога политичке партије из Републике Српске учествују у њеном формирању. На том састанку је усаглашено да српска листа буде без страначких обиљежја што је, такође, испоштовано - рекао је Горан Броћета, извршни секретар СНСД-а за ФБиХ.

И док из коалиције СНСД, ДНС, СП и Завичајних социјалдемократа позивају на заједничко дјеловање, из СДС-а упорно тврде да их нико не позива.

- Ми нисмо позвани на састанак о томе и, самим тим, није било прилике за договор. Предсједник /Вукота/ Говедарица је разговарао са /Милорадом/ Додиком и рекао да то треба да буде српска листа без икаквих партијских префикса. Очито да то није имало одјека на другој страни и да они желе искључиво да изађу као коалиција СНСД-ДНС-СП, а да друге не желе - каже Александра Пандуревић, шеф Клуба СДС-а у ПС БиХ.

Пандуревићеву демантује, СНСД-ов извршни секретар за ФБиХ, који је и начелник Дрвара.

- Мислим, да никоме нисмо затворили врата. Могу сви да се прикључе и да провјере код својих представника да је испоштовано све оно што је договорено на састанку у Бањалуци - реакао је Броћета.

- ПДП је прихватио ову иницијативу, јер је то једини начин да побољшамо положај српског народа у ФБиХ. Имам осјећај да владајућа већина у Српској - СНСД, ДНС и СП не може да схвати да је ово тренутак када се морају издићи изнад политичких стега - каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

А лидер ДНС-а Марко Павић подсјећа, да су све партије из Српске позване да се придруже.

- Са циљем да сакупимо цјелокупно бирачко тијело и да поред тога што ћемо се борити за конститутивност Срба у том кантону, да добијемо што више посланика у кантону или ФБиХ - рекао је Павић.

Срби у Федерацији сведени су на занемарив проценат. У Представничком дому федералног парламента немају представника, док Дом народа никада није попуњен. Алелују на политичке субјекте у Српској да формирају заједничку листу која једино може окупити разједињене Србе и изборним резултатом утицати на побољшање њиховог положаја и останак у том ентитету.