latinica  ћирилица
17/06/2018 |  15:57 ⇒ 18/06/2018 | 08:24 | Аутор: РТРС

Вукосавље- Невријеме нанијело велике штете у четири насеља

Синоћ су на подручју Вукосавља пролом облака и обилна киша изавали бујично изливање рјечице Гнионице, која је уништила путеве, пољопривредне усјеве и поплавила 17 породичних кућа у четири насеља.

У том дијелу општине уведено је ванредно стања, а општинско руководство и грађани отклањају посљедице невремена.

Најтежа ситуација је у Гнионици. Десетине породица не могу никуда, јер су сеоски путеви уништени. Вода је ушла у шест кућа. Мјештанка Мира Сатрчевић не памти овакво невријеме, јер је вода у купатило и собу. Каже да је причињена штета и на усјевима у башти.

Петочланој породици Станојевић потпуно је уништена плантажа паприке од које живе.

Мирослав Станојевић каже да су се надали приносу од паприке и да им је то најважнији производ. Очекивали су принос до 10 тона, односно зараду од минимално седам до осам хиљада марака.

Чим је прошла олуја, у мјесној заједници изашли су на терен, да помажу мјештанима. Са општином су одређени приоритети у санирању штете. Договорено је да прво санирају локалне путеве.

- Нисмо горе могли проћи у овом невремену. Олуја је била катастрофална и посљедице су огромне - каже Јово Ракић, представник МЗ Гнионица.

У Гнионици, Пећнику, Јошави и Вукосављу заплављено је 17 кућа. У десет мјесних заједница уведено је ванредно стање и формирана комисија за процјену штете.

- Након што комисија обиђе терен и утврди висину штете, ми ћемо као локална заједница предузети све мјере предвиђене законом како би нашим грађанима помогли у санирању штете - каже Борислав Ракић, начелник општине Вуксавље.

У Вукосављу очекују да ће се у санирање посљедица невремена од сутра укључити Цивилна заштита и Воде Српске. Процјењују да је само у пољопривреди причињено око стотину хиљада марака штете.