latinica  ћирилица
17/06/2018 |  15:48 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Бијељина- Обнова још 153 куће

Током љета, уз помоћ Европске уније, у Бијељини ће бити оспособљена 153 стамбена објекта, оштећена у поплавама 2014. године. Пројекат финансира Европска комисија, а спроводе Развојни програм Уједињених нација и Међународна организација за миграције, у сарадњи са локалним заједницама у БиХ.

вропска унија је у Бијељини у обнову кућа након поплава, до сада уложила 11 милиона мКМ.

Програм вриједан 15 милиона евра у 44 општине наставак је рада Европске уније на ублажавању посљедица катастрофалних поплава из 2014. године. Обухвата стамбено збрињавање близу 3.000 особа и економску помоћ за 555 најугроженијих породица. Седмочланој породици Благојевић.,ових дана, на мјесту порушене куће почињу градњу новог дома .

Миодраг Благојевић, из Попова, каже да је кућа почела да се урушава од влаге и да су зидови попуцали, па је тражио помоћ за обнову крова над главом за своју породицу. Задовољан је што му је овим програмом одобрена обнова куће.

Новој кући радује се и Борка Тешић, која се након што је протјерана из Витеза са мужем и кћерком скрасила у Поповима. Поплаве су им потпуно уништиле монтажну кућу.

На подручју Бијељине било је поплављено око 22.000 кућа, јавних и привредних објеката, а уз помоћ Европске комисије, УНДП, уз учешће Владе Републике Српске и локалне заједнице обновљено је 870 стамбених објеката. У Балатуну је након поплава изграђено 20 нових кућа.

Милка Гаврић, из Балатуна, каже да нису имали никаквих стамбених услов, јер им је поплава уништила кућу. Зато им неизмјерну помоћ представља нови кров над главом.

Нови програм помоћи биће реализован овог љета уз помоћ Владе Републике Српске и Града Бијељина.

Милош Стевановић, градски менаџер Бијељине, каже да ово није први пут да УНДП помаже, а путем тог програма је изграђено 45 кућа након поплава и реконструисано 109. Обавеза општине је да помогне у техничкој документацији и да изгради темеље.

У Бијељини је укупна штета од поплава процијењена на 123 милиона марака. Највише новца у опоравак стамбеног фонда, привреде и инфраструктуре уложено је из Фонда солидарности Републике Српске, али су и страни донатори помогли бројним породицама.